Перші кадри після звільнення Балаклії. Джерело: Скрін з відео Офісу президента

Річниця визволення Балаклії: Залужний показав, як це було (відео)

8 вересня 2022 року під час першого етапу Слобожанської наступальної операції наші воїни повернули Балаклію під контроль України. Сьогодні — річниця визволення міста від російських окупантів.

Про цю дату нагадав головнокомандувач Збройних сил Ураїни Валерій Залужний.

"Балаклія була важливим вузлом комунікацій на півдні Харківської області, а її деокупація створила сприятливі умови для розвитку наступу на Куп’янськ", — наголосив він.

За словами Залужного, наступальні дії будувалися на взаємодії танкових, механізованих і легких моторизованих підрозділів за активної підтримки далекобійної артилерії та реактивних систем залпового вогню.

"Після прориву ворожої оборони успіх розвивали мобільні рейдові групи. Дякую українським захисникам! Разом — до Перемоги!" — підсумував Валерій Залужний.

Харківський контрнаступ

Головний удар російські окупанти отримали на початку вересня 2022 року, коли після періоду відносного затишшя Сили оборони України почали несподіваний контрнаступ на позиції російських військ у Харківській області.

За першу ж добу контрнаступу, з 6 по 7 вересня, ЗСУ просунулися аж на 20 кілометрів у напрямку окупованих міст Куп'янськ та Ізюм. А уже 8-го українська армія звільнила перший значний населений пункт на окупованій території Харківської області — місто Балаклію.

Надалі Збройні сили України звільнили практично усю території Харківщини, зокрема, міста Ізюм та Куп'янськ, а також Лиман та Святогірськ у Донецькій області. Цей контрнаступ завдав дуже серйозного удару по імперських амбіціях — як військового, так і перш за все політичного. Кремль саме оголосив про майбутню анексію чотирьох регіонів України (Донецька, Запорізька, Луганська і Херсонська область) у повному обсязі, аж тут ЗСУ повернули собі під контроль частину територій, на які зазіхнув Путін.

Після Харківської операції стало зрозуміло, що російська армія — ніяка не "друга армія світу", що вона успішно підтвердила через кілька місяців на іншій ділянці фронту, ганебно втікши з Херсона (який на той момент уже "назавжди" був вписаний в Конституцію країни-агресора).

Успішні контрнаступальні дії ЗСУ призвели до того, що головною подією наступного, 2023 року став уже не новий наступ російської армії, а контрнаступ Сил оборони України на південному напрямку, де до Дня Незалежності українські війська досягли серйозних успіхів, фактично проламавши у кількох місцях ешелоновану оборону окупантів.

Нагадаємо, представник Центру досліджень воєнної історії ЗСУ, старший лейтенант Андрій Коваль розповідав, що в результаті контрнаступу на Слобожанщині Сили оборони звільнили понад 10 тисяч квадратних кілометрів. Спецоперація тривала місяць.

За його словами, воєнна наука 50 років не бачила подібного загальновійськового бою. Торішній контрнаступ став ефективним одночасним застосуванням групи підрозділів для здійснення блискавичних маневрів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 08.09.2023 16:34