Фото: uainfo.org

Рили окопи, а натрапили на скотомогильник: рашисти на Запоріжжі підчепили сибірську виразку

У Запорізькі області російські загарбники під час риття окопів випадково розкопали скотомогильник. В результаті окупанти підчепили сибірську виразку.

Про це повідомив міський голова Мелітополя Іван Федоров.

"Окупанти рили окопи, випадково розрили скотомогильник і підчепили сибірську язву… Це не епізод з фільму жахів – це реалії буття свинособак на Запорізькому напрямку", — розповів він.

Федоров зауважив, що наразі цілий підрозділ російських терористів сидить на вимушеному карантині.

"А двох російських військових спочатку привезли до лікарні Мелітополя, але після підтвердження діагнозу швидко списали — вивезли у невідомому напрямку", — додав він.

Чим небезпечна сибірська виразка 

Сибірка — гостре інфекційне захворювання, яке спричинює Bacillus anthracis. Перебігає в людей найчастіше з ураженням шкіри й утворенням особливого карбункула, набряку та регіонарного лімфаденіту на тлі гарячки та інтоксикації, рідше з ураженням легеневої, кишкової систем і поширенням процесу. Спори збудника сибірки можуть бути використані як біологічна зброя, що отримало підтвердження у США в 2001 році. На сьогодні збудника сибірки віднесено до тих біологічних агентів, які офіційно визнано чинниками біологічної зброї.

Основне джерело інфекції — хворі на сибірку переважно травоїдні тварини (велика і дрібна рогата худоба, коні, віслюки, мули, верблюди, олені, кролі, зайці). Хворобу взагалі іноді відносять навіть до групи сапронозів.

При шкірній формі бактерії проникають через дефекти шкіри. У місці проникнення збудника в шкіру розвивається вогнище серозно-геморагічного запалення з некрозом, значним набряком навколишніх тканин і регіонарним лімфаденітом. Утворюється сибірковий карбункул з некрозом в центрі. Під час шкірної форми, збудник рідко прориває захисні бар'єри і потрапляє в кров, однак може призводити до значного депонування рідини в підшкірній клітковині в зоні набряку, що може зумовити розвиток гіповолемічного шоку.

Якщо збудник потрапив із забрудненими харчовими продуктами, таке запалення виникає в кишківнику, однак у цьому разі набряк менший, ніж під час шкірного зараження, відбувається поєднання протективного та летального факторів, що обумовлює тяжкий перебіг з подоланням бар'єра регіонарних лімфовузлів та виникненням бактеріємії. Так само при легеневому зараженні, коли спори збудника, що знаходяться в дрібних пилинках, потрапляють безпосередньо до бронхів, проходять крізь слизову й макрофагами переносяться до лімфовузлів, де відбувається серозно-геморагічне запалення з некрозом в трахео-бронхіальних, бронхо-пульмональних та лімфатичних вузлах середостіння, що призводить до геморагічного пульмоніту, плевриту та медіастиніту (запалення структур середостіння) з тяжкою інтоксикацією й набряком легень. На сьогодні науковці заперечують, що за такого зараження розвивається справжня пневмонія.

Нагадаємо, раніше керівник об'єднаного прес-центру сил оборони Таврійського напряму також заявив, що росіяни почали переміщувати танкові бригади в район Авдіївки. За його словами, це свідчить про те, що ворог найближчим часом може використати цю техніку, оскільки останні дві доби ворог штурмував позиції без застосування техніки.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 25.04.2023 16:16