Фото: Офіс президента

Історичне рішення парламенту Литви та сотні одиниць бронетехніки від Польщі: головне зі звернення Зеленського

Президент Володимир Зеленський опублікував традиційне вечірнє звернення до українців. Глава держави розповів про військову допомогу, зокрема, від США та історичне рішення сейму Литви.

Текст звернення з'явився на сайті президента.

Військова допомога від Польщі

За словами Зеленського, Польща виконала все задеклароване щодо танків: вони вже в Україні, зокрема "Леопарди".

"Є нові домовленості щодо БМП — більше сотні машин. Щодо бронетранспортерів — "Росомак" — 200 машин. Зараз сто, і сто згодом. Іще самохідні міномети, додаткові ракети, "МіГи"..." — розповів президент.

Є важливі домовленості щодо економіки, щодо відбудови України зокрема, для Харківщини.

"На рівні перших леді України та Польщі є різні проекти гуманітарні, медичні. Зокрема, це навчання наших медиків комплексній допомозі пацієнтам з опіками й екстреній повітряній евакуації поранених, зокрема в зонах бойових дій. Десятки наших лікарів уже пройшли чи проходять таке навчання. І проект матиме продовження навчанням із реабілітації, навчанням українських психологів. Тобто в цій боротьбі за життя та свободу ми дійсно пліч-о-пліч із польськими братами й сестрами в усіх сферах. І я дякую за таку незмінну, різнопланову й масштабну підтримку!" заявив глава держави.

35-й оборонний пакет від США та допомога від Німеччини, Нідерландів, Данії та Норвегії.

Президент розповів про останні пакети військової допомоги для ЗСУ:

"Ракети для "Хаймарсів", ракети для ППО, снаряди для артилерії, для захисту від броньованої техніки й інші важливі елементи підтримки. Дякую тобі, Америко! Німецька підтримка України цього тижня зросла на 200 мільйонів євро інвестицій в нашу державу. Зокрема, це проекти німецьких компаній, які допоможуть нашій економічній, а отже, і соціальній стабільності. Дякую Німеччині!".

Нідерланди оголосили про пакет обсягом більше ніж 270 мільйонів євро.

"Це допомога нашому відновленню, гуманітарна, нелетальна підтримка для оборони, а також — і це дуже важливо підтримка для справедливості. Для збору доказів російських злочинів, для створення Реєстру збитків, завданих російською агресією. Дякую Нідерландам за те, що на всіх напрямах захисту життя ми разом! Данія та Норвегія працюють над спільним пакетом допомоги снарядами для нашої артилерії. Дякую за це! Є нові санкційні рішення від Австралії та Нової Зеландії. Дякую за них!" сказав Зеленський.

Курс до НАТО

Дуже важливе рішення ухвалено цього тижня в Литві.

"Литовський Сеймас визнав необхідність запросити Україну стати членом НАТО — запросити саме цього року, на саміті у Вільнюсі. Дякую литовському народу, усім литовським політикам за розуміння саме актуальної безпекової ситуації в Європі. Лише разом з Україною Альянс буде гарантувати справжній захист Європі від будь-якого посягання на життя народів на наявні кордони й міжнародний порядок, заснований на правилах. А ось без України складно уявити міцність. Це рішення литовського Сеймасу матиме продовження найближчими тижнями й місяцями. Уже працюємо над цим", заявив глава держави.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський 5 квітня здійснив перший від початку повномасштабного вторгнення офіційний візит до Польщі. Ця поїздка є вкрай важливою, адже в умовах повномасштабного вторгнення Варшава є одним з ключових партнерів Києва.

Польща перед літнім самітом НАТО у Вільнюсі активно просуває гарантії безпеки для України від Альянсу. Варшава підтримує Україну на шляху до членства в НАТО.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Суспільство, 08.04.2023 21:59