Роботи-крихітки зможуть ремонтувати двигуни літаків зсередини

01 ЖОВТНЯ 2017 10:47

Це дозволить проводити необхідне технічне обслуговування літаків під час їхньої стоянки між рейсами. Рішення включає складне поєднання міцних сплавів і виробничих технік, таких як 3D-друк, які дозволяють збудувати деталі з маленькими каналами для циркуляції повітря. Крім того, деталі, які піддаються високим температурам до 1300 градусів за Цельсієм, оброблені додатковим керамічним покриттям, яке захищає від перегрівання. Нові реактивні двигуни так сильно нагріваються через більшу ефективність, повідомляє TrueUA з посиланням на The Economist.

Згорання палива відбувається в повній мірі, що дозволяє скоротити його витрати і шкідливі викиди в атмосферу. Але настільки гарячі двигуни вимагають догляду. Сьогодні три найбільші виробники авіаційних двигунів: General Electric, Rolls-Royce і Pratt & Whitney - включають обслуговування в вартість продукції.

Крім того, багато двигунів здаються в лізинг за «погодинними» контрактами. Це означає, що перевірки і технічне обслуговування відбуваються дуже часто, тому що це в інтересах як авіалінії, так і виробника. Складність лише в тому, що огляд двигуна не можна провести, не розібравши його. А це вимагає зняття літака з рейсу. У випадках з «погодинним» контрактом, коли літак стоїть в гаражі на огляді, гроші втрачає не тільки авіакомпанія, а й виробник двигунів теж.

Головний науковець General Electric Global Research Дон Ліпкін і його колеги Тодд Данко і Корі Макдоналд вважають, що знайшли спосіб, як уникнути таких втрат. Вони розробляють маленьких роботів, які зможуть проникнути всередину двигуна для оцінки внутрішніх частин і проведення необхідного ремонту.

Більше того, ці роботи зможуть працювати тоді, коли літак стоїть в аеропорту між рейсами. Роботи доктора Ліпкіна випробовуються в лабораторії. Але розробник каже, що робочі прототипи почнуть працювати на літаках вже до кінця цього року.

Для початку вони будуть проводити техогляди. Пізніше, після покращення технології, вони почнуть проводити ремонти. Такі роботи будуть використовуватися і для обслуговування газових турбін, які використовуються на електростанціях.

Події, 01.10.2017 10:47