Роберт Фіцо. Джерело: Facebook-сторінка прем'єр-міністра Словаччини

Російська пропаганда поширила фейк про причетність біженки з України до замаху на Фіцо

Російські пропагандисти поширили фейкову інформацію про те, що до замаху на прем'єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо причетна біженка з України.

Про це повідомив Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

Зокрема, у Росії вигадали, що письменника Юрая Цинтулу, який стріляв у Фіцо, до замаху підштовхнула його дружина — біженка з України. Пропагандисти заявили, що вона методично налаштовувала чоловіка на помсту через антиукраїнську риторику Фіцо.

Водночас керівник Нацполіції Словаччини Любомир Солак заперечив чутки про те, що партнеркою нападника була жінка з України і він "радикалізувався внаслідок спілкування з нею".

"Така інформація не підтверджувалася, це фейк", — наголосив Солак.

Що відомо про замах на Роберта Фіцо

У словацькому місті Гандлова 15 травня було поранено прем'єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо. Нападником на прем'єр-міністра Словаччини став 71-річний письменник Юрай Чінтула, який, імовірно зробив кілька пострілів у Фіцо.

Чінтула спочатку крикнув до Фіцо, який підійшов до нього й інших людей, які зібралися на площі після засідання уряду, щоби потиснути руки, після чого пролунали постріли. Поліцейські одразу після нападу затримали нападника.

Згодом Чінтула розкрив мотиви свого вчинку. Він заявив, що не згоден із політикою уряду. Самого Фіцо прооперували в лікарні, його стан — стабільно важкий.

Нагадаємо, раніше прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що його словацький колега Роберт Фіцо "перебуває між життям і смертю" після змаху на життя.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 18.05.2024 12:03