Роберт Фіцо. Джерело: Facebook-сторінка прем'єр-міністра Словаччини

Замах на Фіцо: що відомо про стан прем'єра Словаччини та мотиви нападу на нього

У середу, 15 травня, у словацькому місті Гандлова скоєно замах на прем'єр-міністра Роберта Фіцо. Його поранили з вогнепальної зброї, нападника затримала поліція.

Офіційний акант Роберта Фіцо у Facebook повідомив, що зараз він перебуває в небезпечному для життя стані.

"Наразі його везуть на гелікоптері в Банська-Бістріцу, оскільки до Братислави добиратися буде занадто довго через необхідність термінового втручання. Наступні декілька годин стануть вирішальними", — йдеться в заяві.

ЗМІ написали, що Фіцо поранили в ногу та руку. Журналісти зазначили, що його стан дуже важкий.

Медійники повідомляли, що в місті Гандлова пролунали постріли біля місцевого Будинку культури. У цій будівлі засідав уряд, а до народу вийшов прем'єр Роберт Фіцо. Журналіст Даніель Вражда розповів, що не побачив саму стрілянину, проте звуки пострілів були гучними. Він побачив, як пораненого прем'єра відтягнули в машину його охоронці.

При цьому поліція одразу ж затримала ймовірного стрільця. ЗМІ повідомили, що йдеться про 71-річного чоловіка з Левіце.

Місцевий депутат і глава партії "Прогресивна Словаччина" Міхал Шимечка заявив, що він шокований і вражений розстрілом прем'єр-міністра Роберта Фіцо.

"Ми однозначно та рішуче засуджуємо будь-яке насильство. Ми віримо, що з прем'єр-міністром Фіцо все буде гаразд і що цей жахливий акт буде розкрито якомога швидше", — додав він.

Прем'єр-міністр Чехії Петр Фіала заявив, що терпіти насильство не можна та побажав Фіцо одужання.

У місцевому парламенті ситуація стала напруженою. Чиновник Ріхард Глюк увійшов до зали та крикнув депутатам від опозиції, що це "їхня вина", і вони несуть за це відповідальність. Депутат Йозеф Прочко у відповідь гукнув, що він чиновник, і потрібно поводитися відповідно. Заступник спікера Національної ради Словаччини Андрей Данко спробував звинуватити у трагедії журналістів.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо зробив несподівану заяву під час брифінгу з українським колегою Денисом Шмигалем, що Братислава бажає допомогти Україні в інтеграції до Європейського Союзу. Словаччина не чинитиме перешкод на шляху Києва до вступу в ЄС.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 15.05.2024 17:37