Фото: Defense Express

Російські чиновники вимагають повернутися до "загальновизнаних" кордонів: ISW пояснив причину

У Росії група колишніх і чинних чиновників закликає російські війська повернутися до "загальновизнаних" кордонів РФ через екокатастрофу, спричинену підривом греблі Каховської ГЕС у Херсонській області.

Про це повідомив Інститут вивчення війни (ISW).

За даними аналітиків, йдеться про представників муніципальної влади Москви та Санкт-Петербурга, а також Московської та Ленінградської областей РФ. Вони підписали відкритий лист із закликом до російських сил, у якому стверджувалося, що руйнація греблі Каховської ГЕС вплине на екосистему планети, питання охорони здоров'я та економіки на багато десятиліть.

Також у зверненні вказувалося на те, що дії російського диктатора Володимира Путіна з початку повномасштабного вторгнення в Україну, призвели "до невстановлених катастрофічних подій". Водночас ці наслідки також не згадані як причина для виведення військ з України.

Аналітики припустили, що чиновники, не пов'язані з Кремлем, можливо, використовують занепокоєння суспільства щодо екологічних та гуманітарних наслідків підриву ГЕС, щоб висловити свою думку про війну в Україні, не критикуючи при цьому військових дій.

"Росіяни, які дотримуються антивоєнних настроїв, можуть використовувати руйнування ГЕС для висловлення своєї незгоди з війною в дуже обмеженій формі", — йдеться у звіті.

Підрив Каховської ГЕС: деталі російського теракту

Каховська гідроелектростанція була підірвана російськими окупантами у ніч на 6 червня. За даними "Укргідроенерго", Каховська ГЕС повністю зруйнована й відновленню не підлягає. Водночас у компанії озвучили плани з побудови нової гідроелектростанції. Після деокупації ГЕС планують звести на тому ж місці. За попередніми підрахунками, на відбудову Каховської ГЕС знадобиться щонайменше пʼять років і близько одного мільярда доларів. Окрім станції, треба буде будувати мостовий і залізничний перехід.

За фактом підриву окупантами Каховської гідроелектростанції правоохоронці розпочали розслідування за статтею екоцид. Наразі тривають слідчі дії. Також поліція відкрила справу через порушення звичаїв війни.

За даними Міноборони України, характер вибуху на Каховській гідроелектростанції вказує на те, що вибуховий пристрій спрацював усередині споруди. Слідів потужних поверхневих вибухів на сусідніх об’єктах зруйнованої греблі не зафіксовано. 

Нагадаємо, за попередніми підрахунками Міндовкілля та Держекоінспекції внаслідок підриву Каховської гідроелектростанції збитки водним ресурсам завдано на два мільярди гривень.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 17.06.2023 07:09