Фото: ілюстративне. Джерело: chas.news

Російські дрони вночі залетіли до Румунії: у НАТО відреагували

Група ударних російських безпілотників вночі 8 вересня, під час атаки на Україну, перетнула повітряний простір Румунії. У Північноатлантичному альянсі назвали такі дії РФ "потенційно небезпечними".

За даними Міністерства оборони Румунії, група ударних БпЛА порушила повітряний простір Румунії близько другої години ночі.

"Починаючи з 02:25 два літаки F-16 ВПС Румунії вилетіли з 86-ї авіабази Борча для моніторингу повітряної обстановки. У ході цих подій система радіолокаційного спостереження виявила та відстежила траєкторію безпілотника, який увійшов у національний повітряний простір та покинув національну територію в бік України. За ситуацією пересування цього безпілотника також спостерігали два літаки F-16, які повернулися на базу близько 04:08", — йдеться у повідомленні.

У румунському Міноборони додали, що є ймовірність існування зони ураження на території країни, в безлюдній місцевості, на околицях міста Периправа. Відтак, від ранку повітряні засоби та наземні групи сил міністерства національної оборони проводять розвідка в даному районі. 

"Міністерство національної оборони рішуче засуджує ці атаки, здійснені Російською Федерацією проти окремих об’єктів та елементів української цивільної інфраструктури, що є невиправданими та такими, що серйозно суперечать нормам міжнародного права", — додали у відомстві. 

Реакція НАТО

Заступник генерального секретаря НАТО Мірча Джоане засудив порушення російським дроном повітряного простору країни-члена Альянсу Румунії та назвав такі дії "потенційно небезпечними".

Водночас посадовець додав, що в Альянсу немає інформації, яка б вказувала на навмисний напад РФ на союзників.

"НАТО засуджує порушення Росією повітряного простору Румунії, яке сталося цієї ночі. Хоча у нас немає інформації, яка б вказувала на навмисний напад Росії на союзників Альянсу, ці дії є безвідповідальними і потенційно небезпечними", — заявив Джоане.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що від початку 2024 року над Балтійським морем біля зовнішнього кордону територіальних вод Латвії зафіксували 109 випадків появи російських військових літаків.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 08.09.2024 16:59