Фото: ілюстративне. Джерело: The New York Times

Російського генерала Суровікіна звільнили з-під варти, — NYT

У Росії звільнили генерала Сергія Суровікіна, якого затримали після заколоту очільника приватної військової компанії "Вагнера" Євгена Пригожина у червні.

Про це повідомив The New York Times. Видання посилається на двох анонімних американських чиновників і людини, близької до міністерства оборони Росії.

Генерал Сергій Суровікін, якого вважали союзником Пригожина, зник із поля зору в червні після того, як лідер найманців і члени групи "Вагнера" виступили проти російського військового керівництва.

Американські офіційні особи стверджують, що генерал заздалегідь дізнався про заколот. Через декілька годин після його початку російська влада опублікувала відео, на якому Суровікін, який невпевнено виглядав, закликає найманців "Вагнера" відступити.

Офіційні особи США заявили, що хоча генерала Суровікіна звільнили з-під варти, незрозуміло, чи зберігаються якісь обмеження на його пересування чи інші обмеження.

Суровікіна звільнили через декілька днів після того, як у Росії сталася авіакатастрофа за участі літака Пригожина. Таку інформацію надала людина, близька до Міноборони Росії, на умовах анонімності. За її інформацією, генерал поки що зберіг своє звання, тож технічно все ще є військовим офіцером, але жодних кар'єрних перспектив у нього більше немає. Минулого місяця російські державні новини повідомили, що Суровікіна офіційно усунули з посади керівника Повітряно-космічних сил Росії.

Деякі Telegram-канали в понеділок опублікували фотографії Суровікіна — вперше після червневого заколоту. На них генерал у цивільному, в темних окулярах, капелюсі та сорочці на ґудзиках поруч із дружиною.

Суровікін з дружиною

Фото: "Кровавая барыня"

"Генерал Сергій Суровікін вийшов. Живий, здоровий, вдома, зі сім'єю, в Москві", — йдеться в повідомленні.

Звільнення генерала Суровікіна: що відомо

Заступника командувача об'єднаного угрупування військ Росії в Україні генерала Сергія Суровікіна ("Генерал Армагеддон") частково позбавили повноважень після невдалого бунту засновника ПВК "Вагнера" Євгена Пригожина.

Видання Financial Times повідомляло, що Кремль розправляється з прихильниками ПВК "Вагнера" після невдалого заколоту найманців. Журналісти стверджували, що Суровікін підтримував добрі стосунки з Євгеном Пригожиним, а тому після бунту "вагнерівців" він був затриманий.

Минулої осені Суровікін отримав підвищення і керував вторгненням Росії в Україну. Щоправда, його швидко понизили в посаді, але цієї весни він почав діяти як куратор найманців "Вагнера". В час загострення конфлікту Пригожина з військовим істеблішментом в Москві Суровікін виступав як посередник. Коли конфлікт переріс у збройний заколот проти еліти в Москві, Суровікін записав коротку заяву, де закликав бійців "Вагнера" скласти зброю. Після цього зник.

Відомо також, що генерал конфліктував з вищим керівництвом міністерства оборони РФ щодо тактики та стратегії у війні. Це призвело до того, що Путін вже за кілька місяців понизив його з посади керівника генштабу РФ.

Нагадаємо, 22 серпня стало відомо, що російський диктатор Володимир Путін звільнив генерала Сергія Суровікіна з посади командувача Повітряно-космічними силами РФ. Водночас його залишать у розпорядженні міністерства оборони Росії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 05.09.2023 11:35