Фото: росЗМІ

Росія активно вербує громадян сусідніх країн для участі у війні з Україною, — британська розвідка

Починаючи з кінця червня 2023 року Росія звертається до громадян сусідніх країн з оголошеннями про вербування осіб для війни в Україні. Країна-агресор, ймовірно, хоче уникнути подальших непопулярних заходів внутрішньої мобілізації напередодні президентських виборів 2024 року.

Про це йдеться у звіті британської розвідки. Зокрема, у Вірменії та Казахстані були помічені онлайн-реклами, які пропонували 495 тисяч рублів (5140 доларів США) початкових платежів і зарплати від 190 тисяч рублів (1973 долари США). Також у північній Костанайській області Казахстану проводилися вербування, звертаючись до етнічних росіян.

Зазначається, що з травня 2023 року Росія звернулася до мігрантів із Центральної Азії, щоб вони воювали в Україні, обіцяючи прискорене отримання громадянства та зарплату у 4160 доларів США.

За даними розвідки, в узбецьких мігрантів-будівельників у Маріуполі конфіскували паспорти після прибуття, внаслідок чого вони були змушені приєднатися до російської армії. У Росії є щонайменше шість мільйонів мігрантів із Середньої Азії, яких Кремль, ймовірно, вважає потенційними новобранцями. Експлуатація іноземних громадян дозволяє Кремлю залучати додатковий персонал для своїх військових дій всупереч зростаючим жертвам.

Інфографіка: британська розвідка

Нагадаємо, Інститут вивчення війни, посилаючись на низку джерел, повідомляв, що у Росії продовжують переслідувати мігрантів, які нещодавно отримали громадянство країни-агресорки, з метою вручення їм повісток та відправки на фронт. Затримання чоловіків, зокрема, зафіксували у Красноярському краї й Нижньогородській області.

Раніше українські ЗМІ наприкінці серпня повідомляли, що у Росії за кілька тижнів можуть оголосити нову мобілізацію. Проект відповідного указу вже створений і диктатор Володимир Путін може підписати його наприкінці вересня. У документі, вказували журналісти, хочуть запропонувати тим військовозобов'язаним росіянам, які перебувають за кордоном, повернутися на територію своєї країни у семиденний період, після чого відслужити рік в армії.

Також повідомлялось, що серед населення у тимчасово окупованому Криму зростає невдоволення примусовою мобілізацією до російського війська. Рашисти пропонують мобілізованим більше пільг, водночас це не мотивує громадян.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 03.09.2023 09:32