Фото: соцмережі

Росія модернізує "шахеди": яка різниця між іранськими та зібраними у РФ дронами

Російські окупанти модернізували іранські дрони-камікадзе Shahed, якими атакують територію України. 

Про це в ефірі телемарафону повідомив речник Командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

Посадовець наголосив, що росіяни можуть модернізовувати дрони іранської розробки. Проте, на його думку, такі зміни не будуть значними.

"Те, що вони можуть бути дещо модернізовані, мається на увазі використання інших матеріалів, можливо, композитні для того, щоб ускладнити їх виявлення — це можливо. Можливо, є якісь моменти незначні, які модернізується. Але все одно це той самий шахед", — сказав Ігнат.

Речник не виключає й те, що рашисти почали складати дрони-камікадзе типу "Шахед" на своїй території.

"Я не маю такої інформації про витривалість та швидкість ("шахедів", зібраних в РФ, — ред.). Швидкість "Шахеда" умовно може змінюватися. Він може летіти як 120, так і до 180 км/год. Як запрограмують, так він і буде летіти", — пояснив він.

Водночас, за словами представника Повітряних сил, фахівці, які досліджують фрагменти або дрони, знаходять там нові елементи, що покращують тактико-технічні можливості БпЛА. При цьому він додав, що практично все озброєння, яке зараз використовується на лінії фронту, було модернізоване або змінене за останній рік.

"Протягом року противник застосовує "шахеди" — перший був помічений у середині вересня біля Куп'янська. З того часу вже минув рік часу, противник модернізує "шахеди", робить їх менш помітними для наших систем радіолокації", — розповів Ігнат.

Нагадаємо, 10 вересня після першої години ночі у Києві та області працювала протиповітряна оборона. Повідомлялося про рух "шахедів" на Житомирщину та Черкащину. У столиці України під час масованої атаки дронами зафіксовано падіння уламків у Подільському, Солом'янському, Святошинському, Дарницькому та Шевченківському районах. 

За даними Київської міської військової адміністрації, ворожі дрони атакували столицю групами і з різних напрямків. Відомо про одного постраждалого, але загрози його життю немає. Водночас у Повітряних силах наголосили, що вночі було зафіксовано пуски 33 "шахедів" у напрямку Київщини. Протиповітряній обороні вдалося знищити 26 ворожих безпілотників.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 10.09.2023 12:20