Фото: Новинарня

Росія на межі громадянської війни: Буданов розповів про ситуацію в країні

Росія перебуває на межі громадянської війни. Населення РФ підтримує війну в Україні, проте воювати не хоче.

Таку думку висловив в інтерв'ю британському виданню The Times очільник Головного управління розвідки Кирило Буданов.

"Ось що ми зараз бачимо: російське суспільство розірване на дві частини. Ситуація вказує саме на те, про що говорила наша служба: РФ стоїть на межі громадянської війни. Потрібна маленька внутрішня "справа", і внутрішній конфлікт посилиться", ― пояснив він.

На думку начальника ГУР МО, внутрішня турбулентність в Росії та позбавлення Володимира Путіна влади може бути корисним для України. Населення РФ підтримує війну, але тільки тоді, коли дивиться її по телевізору, а насправді ніхто в російських містах не хоче іти на війну з Україною.

"Та щойно хтось з них отримує повістку про призов, то починає шукати причини, як туди не поїхати. Самим йти на війну для них не варіант", ― додав Буданов.

Головний розвідник країни також розповів про перехоплені воєнною розвідкою України секретні дані російського Міністерства внутрішніх справ, де відображено настрої населення Росії під час заколоту так званої ПВК "Вагнера".

За його словами, МВС держави-агресора використовує шпигунське програмне забезпечення нового покоління, що дозволяє відстежувати окремі нібито захищені месенджери, а також тенденції у соцмережах та регіональних ЗМІ Росії.

Так, відповідно до секретних даних МВС РФ, які проаналізувала українська воєнна розвідка, під час заколоту 24 та 25 червня власник "Вагнера" Євген Пригожин мав підтримку населення 17 із 46 регіонів Росії, а Володимир Путін ― 21. Зокрема, останній міг розраховувати на лояльність Москви, але не Санкт-Петербурга, а найнижча підтримка диктатора зафіксована у Дагестані.

Водночас Буданов зазначив, що загроза на Запорізькій АЕС, яка перебуває під контролем російських окупантів, поступово зменшується.

"Ми вчиняємо певні дії в цій сфері, як публічні, так і непублічні. Я думаю, що зараз небезпека штучної техногенної катастрофи потроху спадає", ― зазначив начальник ГУР МО України.

Нагадаємо, раніше очільник Кирило Буданов заявив, що найманці приватної військової компанії "Вагнера" більше не воюватимуть на території України. За словами глави ГУР, це один з наслідків бунту, який влаштував очільник ПВК "Вагнера" Євген Пригожин у Росії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 07.07.2023 02:23