Фото: Офіс президента України

Росія навчилася обходити санкції. Зеленський звернувся до світу із важливим закликом

Росія, проти якої, за інформацією глобальної бази даних щодо відстеження санкцій Castellum, з кінця лютого 2022 року проти РФ запровадили майже 15,2 тисячі обмежень, навчилася їх обходити. Саме тому недопуск обходу РФ введених проти неї санкцій є одним із найголовніших викликів у протистоянні агресії Кремля.

Про це заявив президент Володимир Зеленський під час онлайн-спілкування з учасниками щорічної національної конференції Швеції "Товариство та оборона" 7 січня.

За словами президента, недопуск обходу РФ введених проти неї санкцій є одним із найголовніших викликів у протистоянні російській агресії.

"Росія навчилась обходити санкції. У ракетах, які були застосовані проти нас, ми бачимо деталі виробництва багатьох країн світу. На жаль, Росії допомагають обходити (санкції, — ред.) компанії-виробники або компанії-посередники, які є в тій же Європі, США — всюди. І я б на це звертав увагу, особливо тих органів, які займаються санкційною політикою", — сказав Зеленський.

Володимир Зеленський

Фото: Офіс президента України

Відомо, що щорічна національна конференція "Суспільство та оборона" вважається найпрестижнішою у Швеції. В Офісі президента зазначили, що це один із найважливіших публічних заходів у Північній Європі у сфері безпеки й оборони, який широко висвітлюється шведськими і європейськими ЗМІ. Захід пройде у шведському місті Селен 7–9 січня.

Санкції проти Росії

З 2014 року, коли Росія анексувала Крим й окупувала частину Донецької та Луганської областей, проти агресорки було введено майже 17,9 тисячі санкцій. За рівнем обмежень РФ є найбільш санкційною країною у світі, у цьому вона навіть випередила Іран, Сирію й Північну Корею.

У листопаді 2022 року в українській військовій розвідці повідомляли, що внаслідок міжнародних санкцій можливості російського військового виробництва значно скоротились і російські заводи зброї могли виробляти близько 40 нових ракет на місяць. У лютому 2023 року українська розвідка повідомила, що в Росії намагаються проводити імпортозаміщення й спрощувати виробництво зброї, жертвуючи її якістю.

Нині Росія знаходить можливості обходити санкції, це спостерігається, зокрема, у використанні іноземних компонентах в ракетах та дронах, які українські фахівці виявляють після збиття ворожих цілей.

Попри запроваджені санкції, більшість іноземної електронної компонентної бази, яку використовує Росія для виробництва ракет, виготовлено в США — 81%. Про це йдеться у документі санкційної групи Єрмака — Макфола, опублікованому у липні.

Російська корпорація "Конструкторське бюро машинобудування" (КБМ), що виробляє "Іскандери" і "Кинджали", продовжує отримувати комплектовання з Європи й інших країн з допомогою фірм-посередників, писали у жовтні російські ЗМІ.

Нагадаємо, наприкінці вересня речник Військово-морських сил Збройних сил України Дмитро Плетенчук зазначав, що російські ракети містять у собі від 30 до 50 деталей іноземного походження. Якщо Росія зможе обійти санкції, то збільшить їх виробництво.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 08.01.2024 01:35