Фото: Офіс президента

"Росія ніколи не приходить назавжди": Зеленський подякував усім, хто звільняв Херсон

У суботу, 11 листопада, перша річниця звільнення Херсона від російської окупації. Місто, яке не підкорилися ворожій окупації й надихало своїм спротивом весь світ.

Про це президент Володимир Зеленський написав у Telegram. За його словами, увесь світ переконався, що Росія ніколи не приходить "назавжди".

"Місто-герой. Місто-символ. Місто-надія. Увесь Південь України торік переконався, що Росія ніколи не приходить "назавжди", хоч би скільки разів вона це повторювала. Бо Україна завжди повертається — завжди! Коли знаємо нашу мету. Коли це спільна мета. Коли ми в єдності. І коли єднаємо інших навколо української мети. Я дякую всім, хто зараз у Херсоні працює для захисту наших людей! Дякую всім, хто б’ється на лівобережжі Херсонщини заради України!" — йдеться в повідомленні.

Деокупація Херсона

Бої за Херсон почалися після повномасштабного вторгнення РФ до України 24 лютого 2022 року. Наступ російських окупаційних військ на Херсон розгортався з півдня, з напрямку тимчасового окупованого Кримського півострова. 1 березня вони прорвалися до обласного центру за допомогою бронетехніки та окупували місто. Після цього почалася підготовка до псевдореферендуму для створення маріонеткового утворення та "приєднання" до РФ, що незаконно відбулося 30 вересня. У ході контрнаступу на Півдні, 11 листопада 2022 ЗСУ визволили Херсон, відкинувши російські війська на лівий берег Дніпра.

Нагадаємо, Збройні сили України, ймовірно, перерізали дорогу Олешки — Нова Каховка у Херсонській області. Через це у російських окупантів можуть бути серйозні логістичні проблеми.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 11.11.2023 12:26