Фото: росЗМІ

Росія покладається на кілька країн у своїх намаганнях уникнути західних санкцій, — ISW

Країна-агресорка Росія покладається на кілька країн, включаючи Індію, Сербію та Китайську Народну Республіку, у своїх намаганнях уникнути західних санкцій.

Про це повідомляють аналітики американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War).

Фахівці наголосили, що Financial Times отримало у своє розпорядження витоки з російської державної кореспонденції. У документах вказується, що міністерство промисловості і торгівлі Росії розробило план витратити майже мільярда доларів на захист критичних електронних компонентів у жовтні 2022 року. Згідно з документом, Кремль розглядав можливість будівництва об’єктів в Індії, щоб отримати доступ до відповідних компонентів.

"Витік документів свідчить про те, що Росія таємно купувала чутливу електроніку подвійного призначення в Індії за допомогою "значних запасів" індійських рупій, накопичених російськими банками завдяки збільшенню продажів нафти в Індію. Ступінь, до якого Росія реалізувала цей план, залишається незрозумілим, хоча ISW оцінює, що РФ бере участь у більш широких зусиллях, щоб уникнути західних санкцій", — зауважили в Інституті.

До того ж аналітики зазначили, що очільник Кремля Володимир Путін 4 вересня провів зустріч із з віце-прем'єром Сербії Олександром Вуліним. Так, під час перемовин Вулін заявив, що Сербія не буде вводити санкції проти Росії і не дозволить використовувати свою територію для "антиросійських" дій.

На думку експертів ISW, таку заяву Вулін зробив для того, аби не роздратувати Путіна після нещодавньої покупки Сербією 12 реактивних літаків Rafale у Франції, ймовірно, з метою диверсифікації постачальників зброї для цієї країни від Росії.

Крім того, 4 вересня російський диктатор зустрівся й із віце-президентом КНР Хань Чженом. Проте темою розмови стала поїздка Путіна до Монголії.

Відтак, у ISW дійшли висновку, що Росія покладається на кілька країн, включаючи Індію, Сербію та Китайську Народну Республіку (КНР), у межах своїх зусиль, щоб уникнути західних санкцій.

"Раніше ISW спостерігала ознаки того, що іноземні компанії та банки, в тому числі в КНР, дедалі неохоче проводять операції з російськими акторами через побоювання вторинних санкцій Заходу, які можуть вплинути на спроби Росії уникнути санкцій", — додали аналітики.

Нагадаємо, 4 вересня Вашингтон ввів нові санкції проти Російської Федерації, які стосуються 10 фізичних та двох юридичних осіб. У такий спосіб Сполучені Штати вживають заходів щодо захисту та охорони виборчих інститутів та процесів США від спроб Москви вплинути на президентські вибори 2024 року.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 05.09.2024 07:17