Фото ілюстративне. Джерело: peacekeeping.un.org

Росія скасовує ратифікацію договору про заборону ядерних випробувань

У вівторок, 17 жовтня, спікер Державної Думи РФ В'ячеслав Володін заявив, що країна відкликає ратифікацію Договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань. Це може означати початок нових ядерних перегонів у світі.

Про це повідомив Reuters. Російський чиновник пояснив таке рішення Кремля нібито "безвідповідальним ставленням США до глобальної безпеки".

"В інтересах забезпечення безпеки нашої країни ми відкликаємо ратифікацію Договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань", — йдеться у його заяві перед дебатами та парламентським голосуванням щодо відкликання ратифікації.

Раніше, 5 жовтня, російський диктатор Володимир Путін заявив про свою неготовність сказати, чи варто Росії відновити ядерні випробування після закликів деяких російських експертів з безпеки та законодавців провести випробування ядерної бомби для "попередження" Заходу.

Журналісти агенції звернули увагу на те, що хоча Росія відкликає ратифікацію, вона залишиться стороною, що підписала договір, і продовжуватиме співпрацювати з організацією, яка підписала угоду про заборону випробувань та з глобальною системою моніторингу, яка попереджає світ про будь-які ядерні випробування.

На тлі цього російські офіційні особи стверджують, що відкликання ратифікації не означає, що Росія має намір провести випробування ядерної бомби. Разом з тим експерти з контролю за озброєннями висловлюють стурбованість, що Росія може повільно рухатися до поновлення ядерних випробувань.

За даними ООН, з часу підписання 1945 року Договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань і до 1996-го провели понад 2 000 ядерних випробувань, з них 1032 — США, і 715 — СРСР. Росія сама ще ніколи не проводила таких випробувань.

На думку аналітиків і оглядачів, відновлення ядерних випробувань РФ, США чи Китаєм може означати початок нових перегонів ядерних озброєнь між державами, які припинили ядерні випробування у роки після розпаду СРСР 1991 року. Відтоді відбулося 10 ядерних випробувань: Індія — двічі 1998 року, Пакистан — теж двічі 1998 року, а КНДР провела випробування 2006, 2009, 2013 років, двічі 2016 і 2017 років.

Нагадаємо, на початку жовтня президент України Володимир Зеленський заявив в інтерв'ю Sky TG24, що Російська Федерація до кінця 2023 року посилить ядерні погрози. Агресор вдасться до таких дій через відсутність перемог на фронті.

Зеленський переконаний, що постійне нагадування окупантів про свою ядерну зброю — "це прояв не сили, а слабкості". Росіяни вдаються до таких погроз, оскільки ні бойові дії, ні робота дипломатів не дали бажаних для загарбників результатів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 17.10.2023 10:34