Фото ілюстративне. Джерело: BBC

У Росії анонсували вихід із договору про заборону ядерних випробувань

Держдума РФ планує розглянути питання про скасування ратифікації Договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань. Раніше президент Володимир Путін заявив про можливість поновлення ядерних випробувань.

Про це повідомив Reuters із посиланням на заяву речника Держдуми РФ В'ячеслава Володіна.

"На наступному засіданні ради Держдуми ми обов'язково обговоримо питання про скасування ратифікації Договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань", — сказав він.

Путін заявив 5 жовтня, що ядерна доктрина Росії не потребує оновлення, але він поки що не готовий сказати, чи потрібно Росії відновлювати ядерні випробування. Путін додав, що Росії варто розглянути питання про скасування ратифікації Договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань, оскільки США підписали його, але не ратифікували.

Аналітики Reuters зробили висновок, що заява Путіна, за якими пішли слова Володіна, вказують на те, що Росія відкличе ратифікацію договору, який забороняє ядерні вибухи всім і скрізь.

Як відомо, Росія, яка успадкувала ядерну зброю Радянського Союзу, має найбільший у світі запас ядерних боєголовок. Reuters вважає, що відновлення ядерних випробувань Росією, США або обидвома сторонами викличе глибоку дестабілізацію в момент, коли напруга у відносинах між двома країнами вища, ніж будь-коли після Кубинської ракетної кризи 1962 року,

За даними ООН, зараз у світі близько 12,5 тисячі одиниць ядерної зброї. Договір про всеосяжну заборону ядерних випробувань ухвалили 1996 року. Його підписали 185 країн і ратифікували 170, включаючи три держави, які мають ядерну зброю: Францію, Росію та Велику Британію.

Однак для набуття чинності Договір мають підписати та ратифікувати 44 конкретні держави, які мають ядерні технології, вісім з яких ще не ратифікували: Китай, Єгипет, Індія, Іран, Ізраїль, КНДР, Пакистан і США.

Нагадаємо, 3 жовтня президент України Володимир Зеленський заявив в інтерв'ю Sky TG24, що Російська Федерація до кінця 2023 року посилить ядерні погрози. Агресор вдасться до таких дій через відсутність перемог на фронті. Зеленський переконаний, що постійне нагадування окупантів про свою ядерну зброю "це прояв не сили, а слабкості". Росіяни вдаються до таких погроз, оскільки ні бойові дії, ні робота дипломатів не дали бажаних для загарбників результатів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 06.10.2023 10:12