Фото: Pixabay

Росія скорочує експорт електроенергії в Китай: у чому причина

Російський державний енергетичний холдинг "Інтер РАО" почав обмежувати постачання електроенергії до Китаю. Це сталося після того, як Пекін не погодився купувати її за новою вищою ціною.

Про це повідомляє Newsweek. За даними видання, намагаючись компенсувати падіння експортних доходів, Росія вирішила скористатися проблемами Китаю. Відомо, що через посухи та скорочення внутрішнього видобутку вугілля Пекін зіткнувся із серйозним дефіцитом електроенергії.

Неназваний експерт розповів журналістам, що Китай демонструє "твердий" підхід до переговорів з країною-агресоркою та займає сильну переговорну позицію.

У серпні представник "Інтер РАО" Олександр Панін заявив представникам ЗМІ, що, якщо нова ціна буде відхилена Китаєм, це може призвести до "повного припинення" поставок електроенергії.

"Переговори з Китаєм тривають. З сьогоднішнього дня починаємо часткові обмеження", — сказав представник "Інтер РАО" і додав, що Монголія погодилася на підвищення цін Росією.

"Китайські енергетичні компанії та держава завжди були відомі як жорсткі та дуже терплячі в енергетичних переговорах з Росією", — сказав берлінський геополітичний аналітик та експерт з енергетики аналітичного центру Wilson Center Томас О’Доннелл.

За його словами, раніше Пекін вже отримав велику вигоду від тиску на Росію, коли та була змушена постачати в Китай нафту і газ за зниженими цінами через втрату європейського ринку.

Нагадаємо, у вересні повідомлялося, що російський уряд, готуючи проект державного бюджету на 2024 рік, вніс туди ціну на газ для Китайської Народної Республіки із серйозною знижкою. Якщо говорити в цифрах, то цього року ціна газу для КНР становить 297,3 долара за тисячу кубометрів. Для порівняння — Туреччина платить Росії 501,6 долара. Тобто Китай купує у Кремля газ за ціною, на 40% нижчою, ніж той продає "блакитне паливо" іншим своїм партнерам.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 04.10.2023 04:11