На фото: С-500. Джерело: міноборони РФ

Росіяни розмістили у Криму новітній комплекс ППО С-500, — Буданов

Російські окупанти на території Криму розмістили новітні системи протиповітряної оборони С-500, а Керченський міст Москва використовує для переміщення особового складу окупаційної армії.

Про це в ефірі телемарафону повідомив очільник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов.

За його словами, це буде дослідне застосування новітніх систем ППО. Він також додав, що Москва прагне посилити протиповітряну оборону на окупованому півострові. Зокрема, у Буданова запитали, чи використовують окупанти Керченський міст у військових цілях.

"Допоки він є, він буде використовуватися. Зараз по ньому їде менше вантажів, але більше особового складу армії — це їхній основний шлях. Це триватиме і далі, поки міст існує", — зазначив очільник ГУР.

Що відомо про С-500

Цей комплекс — це нове покоління російський зенітних ракетних систем, які призначені для боротьби з дронами, літаками, крилатими ракетами, балістичними ракетами середньої дальності, а також низькоорбітальними супутниками. За даними росіян, ЗРК має радіус дії до 600 кілометрів та може виявляти та одночасно уражати до десяти надзвукових цілей. Аеродинамічні цілі комплекс може збивати на відстані до 380 кілометрів, а балістичні на відстані до 15 кілометрів. Зазначається, що виробляти ці комплекси ППО почали у 2021 році, а вартість однієї одиниці складає близько 600 мільйонів доларів. Водночас, за словами експертів, Москва перебільшує можливості свого нового комплексу ППО.

Нагадаємо, 13 червня Буданов заявив, що дозвіл Україні бити західною зброєю по Росії точно полегшить ситуацію на фронті, але: "Не менше, не більше". Голова ГУР додав, що заяви російського диктатора Володимира Путіна про "червоні лінії" — це лише гра на публіку.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 13.06.2024 09:30