Фото: Олексій Неїжпапа. Джерело: "Думська"

Росіяни втрачають військово-морський центр у Криму, — командувач ВМС України

Чорноморський флот країни-агресора був вимушений передислокувати майже всі боєздатні кораблі з окупованого Криму до інших місць. Головний військово-морський центр стає неефективним через атаки України.

Про це повідомляє командувач Військово-морських сил України віце-адмірал Олексій Неїжпапа, пише Reuters.

Неїжпапа зазначив, що удари українських ракет та морських безпілотників завдали суттєвої шкоди базі в Севастополі. За його словами, ця база є логістичним центром для ремонту, технічного обслуговування, навчання та зберігання боєприпасів, а також виконує інші важливі функції для Москви.

"Він створювався протягом багатьох десятиліть, можливо, сторіч. І тепер вони, очевидно, втрачають цей центр", — наголосив командувач ВМС.

Видання зазначає, що Україна не має на озброєні великих військових кораблів, а українські військові використовували морські безпілотники для атак на російські судна. Також Збройні сили України застосовували ракети Storm Shadow та ATACMS, щоб завдавати ударів по об'єктах флоту та інших військових цілях росіян у Криму.

"Практично всі основні боєздатні кораблі виведені противником із головної бази Чорноморського флоту і перебувають у Новоросійську, частина з них — в Азовському морі", — наголосив Неїжпапа.

Командувач ВМС зазначає, що російська військово-морська база в Новоросійську не має таких об'єктів, як база у Севастополі, який служив місцем зберігання та навантаження крилатих ракет, які використовуються військовими кораблями для нанесення авіаударів по Україні. 

"Я розумію, що зараз у Новоросійську намагаються розв'язати цю проблему", — додав він.

За його даними, Україна знищила або пошкодила 27 військових кораблів. Зокрема, п'ять кораблів знищено внаслідок підриву на морських мінах, які встановили українські безпілотники поблизу Севастопольської бухти. Неїжпапа зазначив, що наразі Чорноморський флот переважно використовується для логістики, контролю над невеликою частиною прибережної території та для запуску крилатих ракет "Калібр" по Україні.

Нагадаємо, раніше речник Військово-морських сил Збройних сил України Дмитро Плетенчук повідомляв, що Росія зазнає чималих втрат, але не йде з Чорного моря. Такі рішення окупантів пов’язані з тим, що вони не хочуть показати свою слабкість на цьому напрямку.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 05.07.2024 15:10