Фото: ГУР

Росіяни закуповують Starlink в арабських країнах, — ГУР

Російська Федерація закуповує засоби зв’язку, зокрема термінали супутникового інтернету Starlink, для використання у війні проти України, в арабських країнах.

Про це йдеться у свіжому радіоперехопленні Головного управління розвідки МО України.

Зокрема, під час розмови російські окупанти обговорюють можливості придбання терміналу супутникового зв’язку Starlink. За словами одного із загарбників, "араби прівозят всьо: провода, вайфай, роутер…", а вартість закупівлі пристрою Starlink становить 200 тисяч рублів.

Яка ситуація з терміналами Starlink в окупантів

Останнім часом термінали Starlink активно закуповують і перепродають для російських військових. Закупівля йде через треті країни, на підставні особи, інформує "Мілітарний". 

Сайт наводить слова інженера з Києва Олега Куткова, який займається терміналами Starlink для військових України. Він розповів, що також з’явилося багато скарг на стабільність зв’язку та швидкість на передовій.

"Справді, росіяни розпочали активно використовувати термінали на лінії фронту. Відстежити та прикрити ці схеми неможливо, наші волонтери так само у всіх країнах "пилотяжать" термінали й оплачують з різних карт", — розповів інженер.

Ці термінали працюють винятково на території України. Річ у тім, що у 20 кілометровій зоні на передовій неможливо розрізнити те, якій стороні належить термінал. Це дає змогу російським окупантам на передовій лінії фронту також користуватися терміналами Stаrlink.

"Тому або працюють усі, або не працює ніхто", — зазначив Олег Кутков.

Олег Кутков додав, що у цих зонах на передові всі термінали використовують один канал під одним планувальником з боку супутника. Зараз в одній зоні сконцентрована велика кількість терміналів, що призводить до перевантаження системи та падіння швидкості.

Водночас представники SpaceX заявили, що компанія не веде жодних справ із російським урядом чи його збройними силами.

Нагадаємо, днями американський мільярдер Ілон Маск заявив, що жоден Starlink не продавався прямо чи опосередковано до Росії. Раніше в компанії американського мільярдера запевнили, що Starlink не працює в Росії й що туди не відправляли жодного обладнання.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 13.02.2024 10:09