Фото ілюстративне. Джерело: "Мілітарний"

Окупанти та Starlink: росіяни все частіше використовують американські термінали компанії Маска

Останнім часом термінали Starlink активно закуповують і перепродають для російських військових. Закупівля йде через треті країни, на підставні особи.

Про це повідомив "Мілітарний". Сайт наводить слова інженера з Києва Олега Куткова, який займається терміналами Starlink для військових України. Він розповів, що також з’явилося багато скарг на стабільність зв’язку та швидкість на передовій.

"Справді, росіяни розпочали активно використовувати термінали на лінії фронту. Відстежити та прикрити ці схеми неможливо, наші волонтери так само у всіх країнах "пилотяжать" термінали й оплачують з різних карт", — розповів інженер.

Ці термінали працюють винятково на території України. Річ у тім, що у 20 кілометровій зоні на передовій неможливо розрізнити те, якій стороні належить термінал. Це дає змогу російським окупантам на передовій лінії фронту також користуватися терміналами Stаrlink.

"Тому або працюють усі, або не працює ніхто", — зазначив Олег Кутков.

Олег Кутков додав, що у цих зонах на передові всі термінали використовують один канал під одним планувальником з боку супутника. Зараз в одній зоні сконцентрована велика кількість терміналів, що призводить до перевантаження системи та падіння швидкості.

Представники SpaceX заявили, що компанія не веде жодних справ із російським урядом чи його збройними силами.

"Starlink не активний у Росії, тобто сервіс не працюватиме у цій країні. SpaceX ніколи не продавала і не продавала Starlink у Росії, а також не постачала обладнання до Росії", — наголосили в компанії.

Нагадаємо, що в ніч на 17 вересня 2022 року п’ять бортів, кожен із яких ніс по 108 кілограмів тротилу, наближалися до фрегата "Адмірал Макаров". Але тоді Ілон Маск відключив "Старлінки", через які керували дронами.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології, 10.02.2024 15:40