Фото: Офіс президента

Росію виключили з Ради важливої міжнародної організації: Зеленський повідомив деталі

У п'ятницю, 1 грудня, Росію не включили до нового складу Ради Міжнародної морської організації на 2024-2025 роки. Росія досі членом Ради організації у 2022-2023 роках.

Про це повідомив президент України Володимир Зеленський у соцмережі Х (Twitter).

Міжнародна міжурядова організація, що є спеціалізованою установою ООН, слугує майданчиком для співробітництва та обміну інформацією з технічних питань, пов'язаних із міжнародним торговельним судноплавством. За словами Зеленського, ніхто не завдав більшої шкоди вільному судноплавству за останні десятиліття, ніж Росія.

"Щойно Асамблея Міжнародної морської організації обрала новий склад Ради ММО на 2024-2025 роки. Без Росії. Вдячний членам ММО за цей відповідальний крок", — йдеться у повідомленні.

Крім Росії членами Ради є Китай, Греція, Італія, Японія, Норвегія, Панама, Республіка Корея, Велика Британія, Велика Британія, США, Австралія, Бразилія, Канада, Франція, Німеччина, Індія, Нідерланди, Іспанія, Швеція та Об'єднані Арабські Емірати.

Нагадаємо, майже півтора десятка міністрів закордонних справ країн НАТО проігнорували засідання Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) через присутність російського глави МЗС Сергія Лаврова. Саміт відбувся у столиці Північної Македонії Скоп’є.

Через присутність міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова, бойкот влаштували 13 з 31 члена Північноатлантичного Альянсу. Зокрема, це держсекретар Ентоні Блінкен та глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель, очільники МЗС Британії, Канади, Італії, Польщі, Бельгії. Натомість із Лавровим зустрілись угорський міністр Петер Сійярто, а також глава МЗС Австрії Шалленберг.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 01.12.2023 16:19