Фото: depositphotos

Розгляд у Комітеті законопроекту про мобілізацію: якого прогресу вдалося досягти

У середу, 28 лютого, Комітет нацбезпеки, оборони та розвідки продовжив роботу з підготовки до другого читання законопроекту про мобілізацію. Під час засідання було розглянуто основні напрямки урядового проекту закону.

Про це повідомила член Комітету національної безпеки, оборони та розвідки Верховної Ради, народний депутат від партії "Європейська Солідарність" Ірина Фріз.

За її словами, за останні два дні Комітет працював по розгляду законопроекту на головних напрямках. Зокрема, Комітет не підтримав:

  1. Обмеження щодо виїзду за кордон.
  2. Блокування рахунків.
  3. Електронні повістки.
  4. Електронний кабінет як обов’язок, але підтримав як право, тобто можливість для військовозобов’язаних, резервістів та призовників використовувати цей механізм для оновлення даних тощо.
  5. Зниження віку з 27 до 25, адже є ухвалений ВР закон, який вже майже рік не підписано.

Також, за словами Ірини Фріз, у Комітеті не дійшли згоди щодо обмеження консульських послуг — голоси розділились 50/50. 

"Будемо працювати над цим питанням під час розгляду правок. Обмеження консульських послуг для українців за кордоном не лише не матиме позитивного ефекту для питання мобілізації, а й матиме негативні наслідки — підрив довіри громадян до власної держави, зниження мотивації щодо захисту інтересів України в країнах-перебування (суспільні заходи тощо), збільшення тих, хто взагалі буде відмовлятись від громадянства України", — написала вона.

Геращенко також зазначила, що пропозиція щодо обмеження надання консульських послуг надійшла від МЗС, що породжує зустрічне питання — розуміння ними наслідків від цієї хибної ініціативи для держави в цілому. 

"Будемо боротись за зняття цієї норми", — наголосила народна обраниця.

Фріз наголосила, що за участі голови Комітету соцполітики Галини Третьякової, голови Комітету охорони здоров’я Михайла Радуцького, міністра соцполітики та заступника МОЗ обговорили питання звільнення від призову під час мобілізації. У підсумку підтримано звільнення:

  • тих, у кого на утриманні троє і більше дітей, крім тих, в кого заборгованість по сплаті аліментів;
  • опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, патронатні вихователі;
  • опікуни особи, яка визнана судом недієздатною;
  • члени сім’ї Першого та Другого ступеню споріднення особи з інвалідністю Першої та Другої групи;
  • наголосили на необхідності врегулювати питання звільнення від мобілізації  осіб, на утриманні яких знаходяться хворі, які потребують постійного догляду. Врегулювання питання для інвалідів Третьої групи — принципове питання, адже маємо тисячі звернень від громадян щодо цієї норми.

"Наполягала на знятті 50% бронювання для держслужбовців категорії "Б", "В" та поверненні до чинної редакції, що також вже підтримує і Мінекономіки та Міноборони. Комітет підтримав першу редакцію, тому будемо це питання також відстоювати під час правок", — зазначила Ірина Фріз.

Вона повідомила, що за участі голови Комітету правоохоронної діяльності Сергія Іонашуса та керівника Нацполу і представника МВС було обговорено питання форми залучення поліції до заходів сповіщення за участі ТЦК СП. Також нормативно визначено критерії бронювання для Нацполу.

"Комітет підтримав надання права засудженим особам, які звільнені від відбування покарання з випробуванням бути призваними на військову службу за призовом під час мобілізації", — наголосила нардепка.

Ірина Фріз також додала, що 29 лютого Комітет продовжує роботу з затвердження напрямків. Після цього там перейдуть до розгляду правок.

Хто вніс найбільше поправок до мобілізаційного законопроекту

Член Комітету національної безпеки, оборони та розвідки Верховної Ради, народний депутат від партії "Європейська Солідарність" Ірина Фріз напередодні повідомляла, що найбільше поправок до законопроекту про мобілізацію внесли представники монобільшості:

  • "Слуга народу" — 1 818 поправок;
  • "Батьківщина" — 359
  • ОПЗЖ — 336
  • "Європейська Солідарність" — 331 (частину заявляли під час реєстрації, тож трохи менше буде на розгляді);
  • "Голос" — 438;
  • Група Разумкова — 178;
  • "Відродження" — 122;
  • "За майбутнє" — 206;
  • "Довіра" — 176;
  • позафракційні — 261.

Нагадаємо, раніше народний депутат від "Голосу" Ярослав Железняк заявляв, що розгляд законопроекту про мобілізацію у другому читанні Верховна Рада розпочне не раніше, ніж на початку березня.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 28.02.2024 19:14