Фото: СБУ

Розкрадання коштів на харчуванні військових: СБУ ліквідувала злочинні схеми на 100 млн гривень

СБУ викрила масштабні схеми розкрадання державних коштів. Дані гроші були виділені на продовольче забезпечення підрозділів Сил оборони.

Про це повідомляє СБУ.

"Через створений злочинний механізм сума збитків, завдана Міністерству оборони, становить понад 119,5 млн грн", — йдеться у повідомленні спецслужби.

Згідно з матеріалами слідства, посадовці одного з департаментів Міноборони уклали угоди з керівниками двох комерційних структур на постачання гуртових партій продовольства до місць дислокації військових.

"Бюджетні гроші було переведено на рахунки підприємств, які навіть не мали виробничої бази та технологічного обладнання для надання відповідних послуг. Замість постачання до ЗСУ визначених обсягів продовольчої продукції учасники схеми виводили кошти у тінь через низку афілійованих фірм", — наголошується в повідомленні.

На підставі зібраних доказів двом керівникам підприємств, залучених у схемі, вже повідомлено про підозру за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України (привласнення, розтрата майна чи заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем).

Триває розслідування щодо встановлення причетності посадових осіб Міноборони до протиправної діяльності.

Крім цього, згідно з повідомленням, на Київщині співробітники СБУ викрили командира однієї з військових частин на розкраданні майже 2,4 млн грн, виділених на харчування особового складу.

"До незаконної діяльності він залучив чотирьох своїх підлеглих і комерсантів, які вносили недостовірні відомості до звітної документації для приховування "відкату", — уточнюють у СБУ.

На цей момент правоохоронці вирішують питання щодо повідомлення фігурантам про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України: ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна чи заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем), ч. 1 ст. 369 (пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди посадовій особі) та обрання запобіжного заходу.

Нагадаємо, окупанти вирішили "націоналізувати" майно українських бізнесменів і політиків у тимчасово захопленому Криму. Тепер доля нерухомості Рената Ахметова, Ігоря Коломойського та Арсенія Яценюка в руках загарбників із РФ.

Політика, 03.02.2023 13:02