Розпечена Європа

24 ЛИПНЯ 2019 10:18

Фахівці з німецького інституту вивчення клімату заявили, що Європа проживає п'яте найспекотніше літо. І аномальне, як вони заявляють, тепло в цьому сезоні траплялося лише в 21-му столітті.

Свої спостереження кліматологи засновують на багаторічних, навіть багатовікових спостереженнях, повідомляє Euro News.

У французькому Бордо був побитий температурний рекорд, що тримався 16 років - у вівторок синоптики зареєстрували +41, 2° С в тіні.

Схожа ситуація спостерігається і на іншому березі Ла-Маншу. У Лондоні жителі використовують парки як притулок від літньої спеки.

За словами представниці Всесвітньої метеорологічної організації Клер Налліс, «спека - це одне із свідчень зміни клімату, і періоди аномального тепла стають все більш і більш частими. І вони починаються раніше, і тривають все довше. Ми реєструємо все більше і більше ситуацій - і це стосується цілих континентів - схожі з тією, що мала місце в 2003-му році».

Спека в Європі асоціюється з першу чергу з виникненням лісових пожеж і зі збільшенням смертності серед, головним чином, літніх людей.

У 2003-му році температури, що балансують на позначці близько 40 градусів за Цельсієм, стали причиною смерті понад 15 тисяч людей.

Світ, 24.07.2019 10:18