Фото: соцмережі

Розсилання повісток через "Дію": Центр стратегічних комунікацій повідомив про фейк

Інформація щодо розсилання українцям повісток від територіальних центрів комплектувань та соціальної підтримки через "Дію" виявилась брехнею.

Про це повідомляє SPRAVDI.

За даними джерела, фейки про те, що українцям через портал державних послуг "Дія" почали надходити повістки від Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, поширили пропагандисти Кремля з посиланням на відеофрагмент з такою повісткою.

"У "Дії" відсутня функція будь-яких послуг чи сповіщень щодо військового обліку, а міністр цифровізації Федоров вже наголошував, що повістки через цей сервіс надсилатися не будуть, розібралися фактчекери VoxCheck", — йдеться у повідомленні SPRAVDI.

За даними фахівців, найімовірніше, що "повістка" у відео — це намальована картинка, яку вивели на екран мобільного телефону під виглядом повістки. Помітно, що "герой" відео не торкається екрану пальцями, аби фейкова повістка залишалася на весь екран.

"До того ж праворуч і ліворуч від фейкової повістки помітно краї інших документів — це означає, що "повістка" має бути в розділі "Документи", а не в розділі "Повідомлення". Фейкарі у "сповіщенні від ТЦК" вказали імʼя та по батькові отримувача, але не вказали його прізвище", — додали у Центрі.

Раніше народний депутат, член Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки України Федір Веніславський заявив, що у Верховній Раді розглядають можливість вручення повісток військовозобов'язаним через електронну пошту та рекомендованим листом. За його словами, уже розробляють відповідний законопроект.

Нагадаємо, у Києві планують виплачувати по 30 тисяч гривень жителям міста, які будуть мобілізовані до Збройних сил України. На виплату зможуть розраховувати ті кияни, яких призвуть на службу у грудні та пізніше.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 10.12.2023 11:17