Фото: ілюстративне Джерело: Getty Images \ Global Images Ukraine

Розстріл українських воїнів на Запоріжжі: в Офісі генпрокурора підозрюють "псковських десантників"

Офіс генпрокурора встановив особи ймовірних підозрюваних російських військових у розстрілі трьох українських військовополонених поблизу Роботиного у Запорізькій області. Зокрема, за злочином можуть стояти російські військові з 76-ї гвардійської десантно-штурмової дивізії (відомої як "Псковська десантна дивізія").

Про це розповів керівник департаменту протидії злочинам за умов збройного конфлікту Офісу генпрокурора Юрій Бєлоусов, передає "Радіо Свобода".

"На цей час ми можемо підтвердити справжність відео. Нами були встановлені наші військовослужбовці, які були жорстоко вбиті. Мало того, ми зараз встановлюємо причетних осіб до цього злочину. Ми маємо припущення вважати, що до здійснення цього злочину має відношення 76-а десантна дивізія РФ. Але ці дані ми наразі перевіряємо", — заявив Бєлоусов.

Представник Офісу генпрокурора зазначив, що такий злочин росіян не є поодиноким. Схожі випадки траплялися у Чернігівській, Харківській, Донецькій, Запорізькій областях. 

"Йдеться про десятки наших військовополонених, які були страчені ворогом. У всіх цих розслідуваннях ми збираємо доказову інформацію і проводимо розслідування", — додав Бєлоусов. 

Посадовець також зауважив, що імена загиблих українських військових встановлені, вони поки що верифікуються і будуть оприлюднені пізніше.

Бєлоусов також пояснив, що у такій поведінці російських військових на Запоріжжі Офіс генпрокурора України вбачає системність. За його словами, цього ж місяця було встановлено використання російською армією українських військових як живого щита. Керівник департаменту протидії злочинам в умовах збройного конфлікту припускає, що російське командування може інструктувати своїх підлеглих, оскільки точно знає про їхні діяння.

Нагадаємо, 27 грудня стало відомо, що російські військовослужбовці грудні 2023 року під час бойового зіткнення із Силами оборони України поблизу населеного пункту Роботине Запорізької області взяли у полон трьох українських захисників та згодом їх розстріляли. За даними фактом розпочато кримінальне провадження.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 28.12.2023 12:48