Саакашвілі та Україна. Хто кого?

07 ВЕРЕСНЯ 2017 12:25

Чим обернеться «зустріч» Міхаїла Саакашвілі? День «М» наближається. Напруга в інформаційному полі зростає обернено пропорційно часу. Оргкомітет Руху нових сил анонсує масові зібрання поблизу пункту пропуску «Краківець» та розгортання наметового містечка. Йдеться про прибуття декількох тисяч людей з різних регіонів країни. МВС загадково мовчить, прикордонники ведуть мову про те, що будуть діяти в рамках закону…

Українці, які вже звикли до політичних екшенів отримали ще один. Та чи хвилює Саакашвілі сам факт повернення в Україну? Схоже, що ні. Адже людина, яка б прагнула «відновити справедливість» у першу чергу подала б через адвокатів позов до суду якого, на даний момент немає і, скоріше за все, не буде. По-друге, він, як «людина в якої лише одне громадянство» міг би клопотати у Польщі про надання йому статусу особи без громадянства. Це дало б йому можливість потрапити до України на законних підставах. Але і це на даний момент не зроблено. А якщо під час перетину кордону в неділю він покаже паспорт іншої держави, це знівелює його попередні заяви про «одне громадянство» та виставить у суспільстві звичайним брехуном. По-четверте, Саакашвілі чомусь не прагне прориватися до Грузії де у нього, з його слів «півкраїни прихильників» і де він так само вважає рішення Феміди Грузії незаконним.

У той же час ГПУ Грузії звернулося до України з питанням про екстрадицію Саакашвілі як людини, яка обвинувачується за чотирма кримінальними справами та переховується від правосуддя. Вираз Міхаїла під час першого коментаря за цією темою важко було назвати впевненим. Він явно замислився над тим, чи варто йому намагатися потрапити в Україну. Та, схоже, його вже ніхто про це не запитує. Він мусить виконати те, до чого його готували – продовжити збурювати українське суспільство та дискредитувати Порошенка як політика, який чи не єдиний в країні має позитивний стабільний рейтинг.

Команді Саакашвілі потрібна саме картинка і тому він обрав для цього відповідний день та час: відновила роботу Рада, у пункті пропуску в неділю багато людей, кордон з Євросоюзом притягне значну кількість європейських ЗМІ.  А тому Міхаїл буде їхати до України і буде провокувати громадський конфлікт на кордоні з Європейським Союзом. Це буде дискредитувати безвіз, який отримала Україна, а значить – бити по рейтингу Порошенка, який стає все більше некомфортним для українських олігархічних еліт.

Те, що ця історія може принести негативні дивіденди і Польщі наші сусіди, схоже, вже зрозуміли. За інформацією TrueUA польська сторона заборонила проводити будь-які акції поблизу кордону та у пункті пропуску, включаючи роботу журналістів.

В черговий раз особисті амбіції окремих людей ставлять під загрозу досягнення Революції Гідності та політичні реформи в Україні. Міхаїл, якщо йому дійсно не байдужа Україна, мав би діяти зовсім по-іншому. Та він обрав шлях, який навряд чи виведе його знову на позиції, адекватні його політичним амбіціям.  

 

При відтворенні повністю або частини інформаційного матеріалу, опублікованого на порталі «TrueUA» (www.trueua.info), необхідно обов’язково зазначати джерело з гіперпосиланням 

 

 

Події, 07.09.2017 12:25