Фото: МЗС

Саміт НАТО у Вільнюсі: Кулеба пояснив, на чому наполягає Україна

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав НАТО визнати на саміті у Вільнюсі, що Україна потрібна Альянсу.

Про це він повідомив у коментарі Foreign Policy.

"По-перше, Україна потрібна НАТО, так само як Альянс потрібен Україні; по-друге, Україна є невід'ємною частиною євроатлантичної безпеки; і по-третє, Україну варто уже зараз запросити приєднатися до НАТО, розуміючи, що сам вступ відбудеться за належних умов", — зауважив очільник відомства. 

Глава МЗС зауважив, що Україна не прагне негайного членства в НАТО і не втягуватиме Альянс у війну проти країни-агресора РФ.

"Ми не прагнемо негайного членства. Ми не втягнемо НАТО в цю війну. Ми ніколи не просили іноземних військ на території України. За щедрої допомоги наших партнерів ми переможемо Росію самостійно. Ми повинні вести цю війну", — наголосив міністр.

Кулеба також наголосив, що запрошення України в НАТО не спровокує російського диктатора Володимира Путіна, а навпаки — утримає його від майбутньої агресії.

"Коли він стикається з силою, він незмінно відступає, як ми всі бачили, коли група Вагнера йшла на Москву. Оскільки Путін ослаблений заколотом, є можливість запросити Україну до НАТО", — заявив Кулеба.

Міністр додав, що якщо лідери країн-членів НАТО поки не готові надати Україні запрошення у Вільнюсі, то вони повинні чітко сказати, коли будуть готові.

"Членство має формальні вимоги, але запрошення не має. Все, що потрібно, це стратегічна обізнаність та політична воля", — зауважив він.

Також він зазначив, що коли Україна виграє війну і вступить до НАТО, "саме українські бригади, а не американські чи німецькі, охоронятимуть східний фланг НАТО".

"Жоден інший член НАТО не володіє нашим досвідом і навичками, включно з тим, як реагувати і відбивати вторгнення протягом декількох годин. Це вирішує одну з найсерйозніших проблем Альянсу — швидке реагування, а також підвищує колективну безпеку", — зазначив міністр. 

Нагадаємо, раніше президент Володимир Зеленський заявив, що від саміту НАТО у Вільнюсі, який пройде 11-12 липня, Україна очікує єдності в питанні сигналу Україні щодо запрошення до Альянсу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 07.07.2023 21:13