Фото: МЗС України

Як Україна змінить нову європейську реальність: Кулеба назвав три ключові напрямки

Повномасштабна агресія Росії проти України сколихнула Європу та світ. Ця війна визначить майбутнє Європи та обличчя 21-го століття. 

Про це йдеться в авторській статті міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби для спеціального випуску авторитетного німецького журналу Internationale Politik.

За словами міністра, у найближчому майбутньому баланс сил зміниться, в Європі постане нова архітектура безпеки, система міжнародного кримінального права буде оновлена, а моральний фундамент Європи зміцниться.

"Масштаб змін очевидний, але чи будуть вони на краще, чи на гірше — залежить від нас як урядів і суспільств. Жити у переломний час — означає брати на себе відповідальність за світ, який ми передамо нашим дітям. Важкі рішення доводиться ухвалювати в умовах, коли попередні стратегії зазнали краху, половинчасті заходи не спрацювали, а часу для ґрунтовних роздумів обмаль", — написав Кулеба.

Кулеба також наголосив на важливості зміни позиції Німеччини. За його словами, ця країна вже здійснила рішучі кроки, підтримавши надання Україні статусу кандидата на вступ в ЄС та постачання нашій державі танків Leopard. 

"Ми надзвичайно вдячні за цю підтримку. Два інші ключові рішення, які необхідно ухвалити, це визначення чіткої перспективи членства України в НАТО та створення Спеціального трибуналу щодо злочину агресії проти України", — додав глава МЗС.

Три стовпи нової Європи

За словами Кулеби, перемога України у війні, її вступ до НАТО та ЄС і вирок Спеціального трибуналу створять нову європейську реальність.

"Нова Європа, що постане на цих трьох стовпах, буде континентом миру, який спиратиметься на потужну оборону та стримування, а не роззброєння та умиротворення. Європа буде континентом процвітання, який розвиватиме глибокі та диверсифіковані економічні зв’язки з Азією та Африкою, а не утопатиме в політичній корупції Росії", — переконаний міністр.

Він також наголосив, що Європа буде континентом зеленої енергетики, а не залежності від російського викопного палива та атомної енергетики.

"У цьому сенсі нинішній переломний момент — це перехід від минулого до нової реальності, а не кінцева точка. Важливо зрозуміти, що призвело до цього нелегкого періоду, і зробити правильні висновки", — додав Кулеба.

Нагадаємо, міністр зовнішніх справ Дмитро Кулеба закликав Швецію зробити вирішальні рішення щодо членства України в НАТО. Їх необхідно ухвалити на саміті у Вільнюсі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 27.06.2023 16:23