Фото ілюстративне. Джерело: Pixabay

Саудівська Аравія може підірвати російську економіку: Politico назвало умову

Москва може натрапити на дефіцит коштів для військової економіки, якщо Саудівська Аравія збільшить видобуток нафти. Зокрема, Ер-Ріяд незадоволений неузгодженістю країн у скороченні постачання для підвищення цін з поточних 70 до 100 доларів за барель нафти.

Як повідомляє видання Politico, Саудівська Аравія готова експортувати більше нафти, щоб захопити частку ринку та прибутки, навіть, якщо ціни на сиру нафту падають.

Так, ця стратегія Ер-Ріяду може знизити ціни на нафту та стати поганими новинами для російського диктатора Володимира Путіна.

"Нафта і газ були найбільшим окремим джерелом доходу для російської держави протягом останнього десятиліття, становлячи майже половину бюджету країни", — зауважує видання.

Російський енергетичний аналітик із Норвегії Михайло Крутіхін наголошує, що можливий крок Саудівської Аравії становить "величезний ризик" для державного бюджету Москви через його величезну залежність від нафтових доходів. І це лише один із кількох непередбачуваних факторів на горизонті, включаючи президентські вибори в Сполучених Штатах Америки.

"Тож ми повинні сидіти склавши руки й чекати — запасіться попкорном", — наголосив він.

За словами аналітика, влада Саудівської Аравії чудово розуміє, що російські компанії не виконують вимоги про скорочення видобутку, тому будують свої плани. 

"За нинішнім обмінним курсом падіння цін на нафту на 20 доларів призведе до падіння доходів на 20 мільярдів доларів. Це еквівалентно приблизно одному відсотку ВВП Росії", — додає видання.

Водночас експерти нафтового ринку майже не сумніваються, що Ер-Ріяд має величезний виробничий і експортний потенціал, щоб замість цього змінити тактику та зброю для домінування на ринку через обсяги.

Нагадаємо, раніше очільник міністерства закордонних справ Саудівської Аравії принц Фейсал бін Фархан Аль Сауд повідомляв, що його країна задля завершення війни між Україною та Російською Федерацією готова продовжувати свої посередницькі зусилля. Посадовець закликав до припинення війни та обмеження її негативних наслідків для світової безпеки й стабільності.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 03.10.2024 11:23