Фото: Служба безпеки України

СБУ викрила російських агентів, які причетні до ракетного удару по багатоповерхівці у Запоріжжі

Служба безпеки України викрила агентів Федеральної служби безпеки Російської Федерації (ФСБ РФ), які у жовтні скоригували ракети по багатоповерхівці у Запоріжжі. Тоді внаслідок ворожого обстрілу загинули п'ятеро людей, ще стільки ж — зазнали важких поранень.

Про це повідомляє СБУ.

За даними слідства, російську агентуру очолював місцевий житель, представник запорізького "клубу воєнної реконструкції", який об’єднує поціновувачів відтворення історичних подій, у тому числі воєнних баталій.

У середині жовтня 2023 року його дистанційно завербувала ФСБ для проведення розвідувально-підривної діяльності у прифронтовому місті. Для законспірованої комунікації з російською спецслужбою її поплічник обрав собі оперативний псевдонім "Палестинець" та створив анонімний чат у популярному месенджері.

Щоб забезпечити виконання ворожих завдань, він сформував власну групу інформаторів, до якої увійшли четверо місцевих жителів, зокрема і його родичі. 

За даними слідства, вони розвідували місця базування Сил оборони на території Запоріжжя, а також передавали геолокації житлової інфраструктури та промислових об’єктів. Для збору розвідданих інформатори обходили місцевість або виїжджали на об’єкти та здійснювали їх фото- і відеофіксацію на камери власних телефонів. Отримані відомості вони передавали "Палестинцю", а він вже надсилав їх до ФСБ через "зв’язкового" одного із тимчасово окупованих міст на Запоріжжі.

Під час обшуків у помешканнях затриманого агента ФСБ та його поплічників вилучено вогнепальну зброю, комп’ютерну техніку та мобільні телефони із доказами злочинних дій. Також у фігурантів виявлено заборонену радянську та прокремлівську символіку.

Головному фігуранту справи обрано запобіжний захід — утримання під вартою. Йому загрожує довічне ув’язнення. Триває розслідування для притягнення до відповідальності всіх учасників агентурної мережі.

Нагадаємо, наприкінці жовтня Контррозвідка СБУ провела спецоперацію, у результаті якої на Донеччині нейтралізовано ще одну агентурну групу ФСБ. Її члени розвідували місця дислокації та пересування підрозділів Збройних сил України, що брали участь боях на Авдіївському напрямку. У СБУ встановили, що за кожне виконане завдання окупанти обіцяли своїм поплічникам перераховувати "гонорар" на банківські картки. Розвідувальну інформацію загарбники використовували для планування власних бойових операцій, насамперед щодо здійснення прицільних дронових і ракетно-артилерійських ударів по українських військах.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 18.12.2023 11:58