Фото: СБУ

СБУ викрила ще три канали незаконного виїзду ухилянтів за кордон: де працювали зловмисники

Правоохоронці продовжують виявляти та ліквідовувати незаконні канали втечі за кордон ухилянтів від мобілізації. Служба безпеки України заблокувала ще три схеми незаконного виїзду за межі держави.

Про це інформують у прес-центрі СБУ.

"У результаті комплексних заходів у різних регіонах України затримано чотирьох організаторів нелегальних "трафіків".Зловмисники регулярно підшуковували охочих втекти за кордон на підставі підроблених документів", — йдеться у повідомленні.

Послуги зловмисників коштували від 2,5 до пʼяти тисяч доларів. Сума залежала від місця проживання клієнта і терміновості його виїзду за межі України.

Києві контррозвідники СБУ викрили мешканця столиці, який пропонував потенційним призовникам виїхати за кордон під виглядом волонтерів. Використовуючи свої зв’язки серед представників місцевих благодійних фондів, зловмисник вносив "клієнтів" до системи "Шлях" як водіїв гуманітарних вантажів", — розповіли в СБУ.

Під час обшуку у нього виявили поліцейський жетон, який вважався втраченим. 

Тим часом на Львівщині екс-адвокат організував власний канал нелегальної міграції. Він за гроші обіцяв виготовити фейкове "посвідчення" учасника громадської організації, який перевозить гуманітарну допомогу. Це і дозволило б виїзд за кордон військовозобовʼязаного.

А на Рівненщині два фігуранти займались фіктивним працевлаштуванням "ухилянтів" на посаду водіїв у фірму, що займається міжнародними перевезеннями до країн Євросоюзу.

Усім організатором незаконного виїзду за кордон вже оголосили про підозру. Тривають розслідування, а зловмисникам загрожує до девʼяти років увʼязнення з конфіскацією майна.

Нагадаємо, нещодавно правоохоронним органам вдалося затримати ухилянтів, які незаконно переправлялись через кордон у Румунію. Їх затримали прикордонники за 500 метрів до державної межі. Відомо, що житель Буковини організував незаконне переправляння чоловіків призовного віку за кордон. Він брав з ухилянтів великі суми за те, що в картах Google maps прокладав маршрут лісовими стежками до кордону з Румунією. У підсумку чоловікам не вдалось пройти й 500 метрів: їх затримав патруль прикордонників.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 31.07.2023 15:16