Фото: СБУ

СБУ повідомила про підозру пастору, який завербував синів для роботи на окупантів

Служба безпеки України повідомила про підозру пастору-агенту Федеральної служби безпеки Росії, який завербував своїх синів для роботи на користь країни-агресора. Чоловіки шпигували за підрозділами Збройних сил України у Донецькій та Тернопільській областях.

Як повідомляє прес-служба правоохоронного органу, очільником ворожого осередку був пастор однієї з протестантських церков. Влітку 2023 року він виїхав з України до Європейського Союзу як багатодітний батько, а звідти прибув до Російської Федерації, де почав працювати на ФСБ.

За даними слідства, підозрюваний залучив до роботи на країну-агресора двох своїх дорослих синів. Один із них виявився військовим однієї бойової бригади ЗСУ, якого Служба безпеки затримала у квітні 2024 року.

Чоловік намагався передати росіянам локації вогневих позицій та укріпрайонів українських військових. Водночас другого сина днями було затримано на Тернопільщині, де підозрюваний розвідував бойові позиції протиповітряної оборони та місця базування тренувальних центрів українських військ. Співробітники СБУ викрили його завчасно, коли підозрюваний готував "звіт" для окупантів.

Пастор завербував синів для роботи на країну-агресора

Пастор завербував синів для роботи на агресора

Фото: СБУ

"Встановлено, що батько коригувальників був на прямому зв’язку із Сергієм Карнауховим — російським пропагандистом і кадровим співробітником ФСБ "під прикриттям", — йдеться у повідомленні.

На підставі зібраних доказів слідчі заочно повідомили пастору-резиденту російської спецслужби про підозру в державній зраді, яка була вчинена в умовах воєнного стану (за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України).

"Оскільки зрадник переховується на території країни-агресора, тривають комплексні заходи для притягнення його до відповідальності", — наголосили в СБУ.

Водночас злочинні дії його синів кваліфіковано за ч. 2 та ч. 3 ст. 114-2 Кримінального кодексу України. Йдеться про несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення ЗСУ чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань, вчинене в умовах воєнного стану. Підозрювані перебувають під вартою. За цей злочин чоловікам загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на термін від восьми до 12 років.

Нагадаємо, 21 червня СБУ затримала двох чоловіків, які у соцмережах "засвітили" переміщення військової техніки та позиції Збройних сил України. Завдяки оперативній роботі Служби безпеки було завчасно проведено комплексні заходи для убезпечення локацій українських військових.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 09.07.2024 12:12