Фото: ілюстративне. Джерело: Pixabay

Вчені зробили сенсаційне відкриття щодо зародження складних форм життя на Землі

Нові дослідження британських вчених з Кардіффського університету виявили, що складні форми життя на нашій планеті зародилися на 1,5 мільярда років раніше, ніж передбачалося.

Як повідомляє Sky News, науковці в цілому дотримувалися думки, що складні форми життя вперше з'явилися на Землі 635 мільйонів років тому, але нові дослідження виявили ознаки набагато більш ранньої екосистеми.

"Екосистема була виявлена ​​в басейні Франсвілла недалеко від Габону. Дослідження розкриває екологічні свідчення найперших форм життя. У ньому описується епізод унікальної підводної вулканічної активності після зіткнення двох континентів", — зазначає видання.

Наразі вчені активно обговорюють правдивість інформації щодо великих скам’янілостей макроорганізмів, які датуються 2,1 мільярда років. Провідний автор дослідження доктор Ернест Чі Фру додає, що раніше науці було відомо про збільшення концентрації морського фосфору та кисню в морській воді, яке пов’язане з епізодом біологічної еволюції приблизно 635 мільйонів років тому, але наразі є дані про те, що перші такі випадки були ще понад два мільярди років тому.

"Наше дослідження додає до запису ще один, набагато більш ранній епізод, 2,1 мільярда років тому", — зазначив він.

Проте на думку дослідників, ті форми життя не змогли розмножитись. Вчені пояснюють це обмеженим характером водної маси та агресивними умовами, які існували мільярди років тому на Землі. Дослідники вважають, що це свідчить про можливу двоетапну еволюцію складного життя на нашій планеті.

"Хоча перші форми життя не змогли поширитися, другі пішли далі й створили біорізноманіття тварин, яке ми бачимо на Землі сьогодні", — наголошують вчені.

Нагадаємо, канадські вчені спільно з британськими колегами з'ясували, що відомий багатьом Тиранозавр міг бути набагато важчим та довшим, ніж вважалося до цього. Вага доісторичного хижака становила 15 тонн, а не 8,8 тонни, а висота — 15 метрів замість 12.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 30.07.2024 10:49