Фото: Telegram-канал Дениса Шмигаля

Шмигаль повідомив, коли запрацює Реєстр збитків від війни з РФ

Реєстр збитків від війни з Росією повинен запрацювати вже на початку 2024 року. Його основним джерелом наповнення мають стати заморожені Заходом активи країни-агресорки.

Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання уряду. За його словами, минулого тижня було обрано сімох членів Ради Реєстру збитків.

Реєстр складатиметься з трьох компонентів:

  • База, де будуть зафіксовані заподіяні збитки;
  • Комісія з розгляду претензій про компенсації;
  • Компенсаційний фонд, з якого відбуватимуться виплати.

Шмигаль зазначив, що головним ресурсом для відновлення України має стати конфіскація заморожених на Заході російських активів. Йдеться про близько 300 мільярдів євро суверенних активів та ще 28 мільярдів євро приватних, які зберігаються в ЄС та інших розвинутих країнах.

"Працюємо над тим, щоб принцип "Росія заплатить" втілився в життя вже наступного року", — сказав прем’єр.

На сьогодні, за словами голови українського уряду, у створенні Реєстру збитків беруть участь 43 країни та Євросоюз.

"Незабаром будуть затверджені правила та процедури його роботи. Очікуємо, що вже в першому кварталі наступного року він почне діяти", — наголосив Шмигаль.

Скільки активів РФ заморозили у світі

Країни Заходу заморозили суверенні активи Росії на суму 300 мільярдів доларів. Низка політиків закликали передати ці гроші Україні, проте інші зацікавлені сторони, включно з Європейським центральним банком, висловлювали побоювання щодо законності такого кроку та його наслідків.

У жовтні лідери ЄС схвалили план використання мільярдів євро прибутків, отриманих від заморожених російських активів, для допомоги Україні. За словами президентки Європейської комісії Урсули фон дер Ляєн, наразі партнери працюють над пропозицією зосередитися на так званих надприбутках, і ідея полягає в їх об’єднання та спрямуванні через бюджет ЄС в Україну. 

На початку листопада Комітет із закордонних справ Палати представників Конгресу США більшістю голосів схвалив двопартійний та двопалатний законопроект про використання заморожених активів Росії на користь України.

Нагадаємо, Україна вже поінформувала західних союзників, що відсотків, нарахованих від заморожених російських активів, буде недостатньо для компенсації збитків, завданих війною. Київ має намір отримати ці активи в повному обсязі. Український уряд підрахував, що для відновлення країни необхідно 400 мільярдів доларів. Однак ця сума може вдвічі збільшитися, якщо врахувати компенсацію громадянам, які постраждали від війни.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 21.11.2023 23:45