Фото для ілюстрації. Джерело: realgazeta.com.ua

Шмигаль розповів, скільки українців планують повернутися з-за кордону після закінчення війни

Більшість громадян України (80%), які виїхали з рідної країни через повномасштабне вторгнення Росії, планують повернутися додому. Проте цей показник з кожним роком зменшується.

Таку заяву зробив премʼєр-міністр Денис Шмигаль під час прес-конференції 10 вересня.

За його словами, на початку війни повернутися в Україну хотіли 95% громадян, які були вимушені виїхати за кордон, а станом на сьогодні — це менш як 80%. З 7,5 мільйона біженців, які виїхали, близько 900 тисяч перебувають в Польщі, близько 1,3 мільйона — в Німеччині.

"Всі інші розосереджені. Третьою країною, де найбільша кількість українців, є Чехія. Згідно з опитуванням, на початку війни понад 95% українців виявили бажання повернутися. Сьогодні, на жаль, війна триває довго. Відбулася адаптація українців, адаптація дітей, асиміляція. Сьогодні уже менш як 80% українців готові повернутися додому", — заявив Шмигаль.

Прем'єр також зауважив, що українські біженці чекають відповідних безпекових умов, розв'язання питань з наявністю житла та роботи.

"Над цим на потрібно працювати. І, власне, в цьому буде завдання Міністерства повернення українців", — пояснив посадовець.

Варто зазначити, що 4 вересня голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія анонсував створення нової інституції в уряді. Його робоча назва — Міністерство повернення українців.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський 27 серпня 2024 року на прес-конференції в межах форуму "Україна 2024. Незалежність" заявив, що Україна не буде примусово повертати чоловіків призовного віку з-за кордону. Громадяни мають самі захотіти повернутися додому, проте для цього необхідно створити відповідні умови, зокрема, мають з'явитися нові робочі місця.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 10.09.2024 21:25