Фото ілюстративне. Джерело: TrueUA

Штрафувати стане легше: влада Чехії готує "сюрприз" для українських водіїв

Міністерство транспорту Чеської Республіки готує реєстр автомобілів з українськими номерами. Це необхідно для ведення обліку водіїв із тимчасовим захистом, що полегшить владі країни видання штрафів.

Про це повідомляє Aktualne.cz.

Реєстр планують запустити у другій половині 2023 року.

"Ми вводимо його головним чином для того, щоби можна було відстежити відповідальність порушників. Визначити, кому саме належить автомобіль, зараз часто буває складно", — сказав міністр транспорту Чехії Мартін Купка.

За даними відомства, мерії та муніципалітети, які не мають можливості штрафувати водіїв й втрачають дохід, вже подали заявки на реєстрацію у системі.

"Якщо особу водія або оператора не встановлено, справу відкладають", — сказав прес-секретар муніципалітету Брно Філіп Понюхалек.

Транспортні засоби з України нині не зобов’язані проходити технічний огляд у Чехії, оскільки вважаються автомобілями в міжнародному сполученні. Однак застрахувати їх також неможливо.

"Якщо незастрахований український транспортний засіб завдасть збитків у Чехії, ми відшкодуємо збитки постраждалій стороні й не вимагатимемо компенсації від українських автомобілістів. Ця допомога діє протягом шести місяців після виїзду з території України", — сказав ліквідаційний директор Чеського офісу страховиків.

Якщо водій українського автомобіля стане винуватцем аварії після закінчення шестимісячного терміну, страхова компанія відшкодує збитки водію, але стягне гроші з незастрахованого винуватця.

За даними страхових компаній, з початку березня минулого року до кінця лютого 2023-го в Чехії сталося 2611 аварії, які спричинили незастраховані збитки, 173 ДТП — за участю українських автомобілів.

Минулого року асоціація виплатила понад 250 мільйонів крон із Гарантійного фонду Чеського управління страховиків, пропорційну частину яких було виплачено за шкоду, заподіяну українськими водіями.

Нагадаємо, за даними Інституту досліджень авторинку, у березні поточного року українці придбали понад 107 тисяч вживаних автомобілів. Це на 1052,7% більше, ніж за аналогічний період торік, і на 23,8% більше, ніж у лютому 2023 року.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 18.04.2023 03:07