Фото: соцмережі

Швеція сьогодні оголосить про пакет оборонної допомоги Україні: він стане рекордним для Стокгольма, — ЗМІ

У вівторок, 20 лютого, Швеція оголосить про надання Україні рекордного для себе військового пакету допомоги. Його загальна вартість складає 7,1 мільярда шведських крон (приблизно 700 мільйонів доларів).

Про це повідомляє шведське видання Dagens Nyheter.

За даними джерела, цей пакет допомоги від Стокгольма для Києва, який продовжує протистояти широкомасштабній військовій агресії з боку Росії, стане вже 15-м по рахунку. Наразі його вміст не оприлюднюється, але зазначається, що до пакету увійде військова техніка та обладнання зі складів збройних сил Швеції.

Також джерело повідомляє про намір виділення коштів на закупівлю нового оборонного обладнання у виробників. Воно згодом буде передане Україні.

Очікується, що про надання українській стороні чергової партії допомоги від Стокгольма оголосять під час прес-конференції у вівторок за участі шведських прем'єр-міністра Ульфа Крістерссона та міністра оборони Пола Йонсона.

Інша допомога від Швеції

У листопаді Швеція передала українським військам вісім новітніх самохідних артилерійських установок Archer. Вони вже прибули в Україну. Шведський уряд ухвалив рішення про надання Україні самохідних артилерійських установок Archer ще на початку року — у січні. Міністр оборони Швеції зазначав, що гаубиці Archer мають хорошу мобільність і високу влучність.

Раніше повідомлялося, що Україна може отримати від союзників шведські винищувачі Gripen. Наші пілоти вже тестували ці літаки, але не в межах навчання. Водночас уряд Швеції готовий до обговорення питання про постачання Україні винищувачів Gripen. Україна раніше висловила сподівання отримати 16-18 реактивних літаків.

Нагадаємо, 12 грудня Швеція оголосила пакет гуманітарної допомоги для України на 120 мільйонів євро. Він призначений саме на зимовий період і є найбільшим для Києва від Стокгольма.

Також 18 грудня, Данія і Швеція анонсували новий пакет військової допомоги для України на суму близько 240 мільйонів євро. До нього увійдуть бойові машини піхоти.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 20.02.2024 07:22