Фото: Pixabay

Швеція оголосила про "зимову" допомогу Україні на 120 млн євро

Україна отримає від Швеції нову гуманітарну допомогу на загальну суму у розмірі 1,4 мільярда шведських крон (понад 120 мільйонів євро). Пакет призначений саме на зимовий період і є найбільшим для Києва від Стокгольма.

Про це повідомив прем’єр-міністр країни Ульф Крістерссон і міністр міжнародного співробітництва та зовнішньої торгівлі Йоган Форсселл оголосили під час брифінгу, передає шведський суспільний мовник STV.

Переважна частина коштів, 900 мільйонів шведських крон (понад 79 мільйонів євро), буде спрямована до фонду Світового банку на відновлення України, який підтримує інфраструктуру у сферах енергетики, житла, охорони здоров'я і транспорту.

Крім цього, на кошти буде закуплене обладнання для опалення та передачі потужностей в українській енергомережі. Профінансує пакет й інші сфери, щоб допомогти українцям пережити зиму, зокрема, йдеться про створення притулків.

За словами Форсселла, пакет містить ту допомогу, яку запитувала Україна.

"Росія свідомо атакує цивільну інфраструктуру, щоб і без того суворе випробування для цивільного населення стало ще важчим. Цим пакетом ми хочемо допомогти Україні як побудувати нове, так і відремонтувати зруйноване", — наголосив міністр.

Інша допомога від Швеції

У листопаді Швеція передала українським військам вісім новітніх самохідних артилерійських установок Archer. Вони вже прибули в Україну. Шведський уряд ухвалив рішення про надання Україні самохідних артилерійських установок Archer ще на початку року — у січні. Міністр оборони Швеції зазначав, що гаубиці Archer мають хорошу мобільність і високу влучність.

Повідомлялося, що Україна може отримати від союзників шведські винищувачі Gripen. Наші пілоти вже тестували ці літаки, але не в межах навчання. Водночас уряд Швеції готовий до обговорення питання про постачання Україні винищувачів Gripen. Україна раніше висловила сподівання отримати 16-18 реактивних літаків.

Нагадаємо, напередодні головнокомандувач збройних сил Швеції генерал Мікаель Бюден відвідав підрозділи 45 окремої артилерійської бригади, які виконують завдання на Східному напрямку. Українські солдати висловили подяку генералові Мікаелеві Бюдену та його державі за стійку підтримку українського народу у боротьбі за незалежність.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 12.12.2023 00:17