Фото: Вікіпедія

Швейцарія продасть Німеччині 25 танків Leopard: чи отримає їх Україна

Німеччина придбає у Швейцарії 25 танків Leopard 2 A4. Угода реалізується за умови, що ця техніка не опиниться в Україні.

Про це повідомляє уряд Швейцарії.

Федеральною радою Швейцарії було ухвалено експорт 25 танків Leopard 2 A4 для німецького оборонного заводу Rheinmetall Landsysteme GmbH. При цьому Швейцарія поставила ультиматум, що танки будуть продані лише за умови, що техніка залишиться у Німеччині або в країнах НАТО чи Євросоюзу, щоб закрити власні потреби.

У заяві швейцарського уряду зазначається, що у лютому 2023 року міністр економіки Німеччини Роберт Хабек і міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус попросили Швейцарію перепродати частини списаних 87 танків Leopard 2 A4 виробнику Rheinmetall. Німці запевняли, що танки в Україну не потраплять.

"Експорт танків за кордон підлягає ліцензуванню відповідно до положень Закону про військове майно. Експорт цих танків до Німеччини відповідає критеріям отримання дозволу. Вирішальне значення має той факт, що Німеччина надала запевнення, що танки залишаться в Німеччині, в НАТО або її партнерів по ЄС", — йдеться у заяві.

Нагадаємо, раніше президент Франції Емманюель Макрон заявив, що Швейцарія може дозволити реекспорт зброї для України. Франція веде відповідні перемовини з країною щодо цього питання.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 22.11.2023 18:32