Фото: Офіс президента

Франція веде переговори зі Швейцарією щодо реекспорту зброї в Україну

Швейцарія може дозволити реекспорт зброї для України. Франція веде відповідні перемовини з країною щодо цього питання.

Таку заяву зробив президент Франції Емманюель Макрон у ході візиту до Швейцарії, пише "Укрінформ".

Макрон під час спільної прес-конференції за участі президента Швейцарії Алена Берсе наголосив, що поважає нейтральний статус Швейцарії та водночас її чітку дипломатичну позицію підтримки України.

"Щодо тих дебатів, які існують, то мова іде не про експорт, а саме про реекспорт, і Франція відкрита для такої співпраці", — сказав він.

Також президент Франції озвучив оптимістичний прогноз щодо переговорів, які вже тривають. Вони, на думку французького лідера, дозволять водночас поєднати нейтральність Швейцарії та її здатність реекспортувати зброю.

"Вона (підтримка України, — ред.) не повинна слабшати, попри інші конфлікти, зокрема на Близькому Сході. Як ми вже давно визнали, Росія не повинна перемогти в цій війні", — резюмував Макрон.

Дозвіл на реекспорт швейцарської зброї

З таким закликом до Швейцарії також зверталися також Німеччина, Іспанія та Данія. Раніше Верхня палата парламенту Швейцарії вирішила, що реекспорт швейцарської зброї до країн у стані війни не суперечить позиції нейтралітету і може бути дозволений за певних умов. За поправки має проголосувати також Нижня палата парламенту, але 1 червня аналогічну ініціативу вона відхилила.

Нагадаємо, у червні Президент Володимир Зеленський виступив з промовою у парламенті Швейцарії. Глава держави закликав дозволити реекспорт швейцарської зброї в Україну.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 17.11.2023 12:40