Фото: lavra.ua

Ситуація у Києво-Печерській лаврі: приміщення забарикадували невідомі люди

У п'ятницю, 11 серпня, у кількох приміщеннях на території Києво-Печерської лаври забарикадувалися сторонні особи. На місці працюють правоохоронці.

Про це розповів виконувач обов'язків директора заповідника Максим Остапенко на брифінгу.

Він пояснив, чому адміністрація заповідника ухвалила рішення тимчасово закрити доступ до Нижньої лаври для відвідувачів. 

"Зараз мова йде про те, що обмежено доступ стороннім особам до території Нижньої лаври. Повторюся, зараз повністю відкрито доступ монахи, ченці й персонал, який там обслуговує, вони там перебувають на тих же підставах, як було до цього", — зазначив Остапенко.

Так, станом на сьогодні у трьох будівлях на території Лаври перебувають невідомі особи, які не є ні ченцями, ні вірянами.

"Мова йде про те, що в приміщеннях, які не використовуються для релігійних потреб (готелі, об'єкти харчування, торговельні точки, виробничі об'єкти), продовжують знаходитися невідомі особи – не ченці монастиря, які не є членами релігійної громади монастиря. Щонайменше у трьох об'єктах вони забарикадувалися, ми сподіваємося, що з часом поліція повністю відновить користування цими об'єктами", — розповів виконувач обов'язків директора заповідника.

За словами Остапенка, доступ до Нижньої лаври для відвідувачів буде відкритий тоді, коли об'єкти повністю будуть повернуті у користування державі.

"Такі дії є системною тактикою провокаторів, які перешкоджають процесу повернення майна Лаври державі. Тож зараз заповідник за сприяння правоохоронців хоче "повністю припинити перебування там сторонніх осіб і державні об'єкти повернути в користування заповідника", — додав він.

Нагадаємо, у четвер адміністрація заповідника повідомила, що з 7:00 11 серпня на територію Нижньої лаври тимчасово припинять доступ відвідувачів. Дане рішення не стосується священників, ченців та працівників чоловічого монастиря.

Додамо, 9 серпня суд визнав законним розірвання договору щодо безоплатного користування приміщеннями Нижньої лаври, що уклали монастир УПЦ МП та заповідник Києво-Печерська лавра.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 11.08.2023 15:14