Фото: lavra.ua

Суд визнав законним розірвання договору між УПЦ МП і Києво-Печерською лаврою

У середу, 9 серпня, суд визнав законним розірвання договору щодо безоплатного користування приміщеннями Нижньої Лаври, що уклали монастир УПЦ МП та заповідник Києво-Печерська Лавра.

Про це повідомила прес-служба Міністерства культури та інформаційної політики.

"Сьогодні Господарський суд міста Києва визнав законним розірвання договору безоплатного користування, укладеного між Свято-Успенською Києво-Печерською Лаврою (чоловічий монастир) Української Православної Церкви та Національним заповідником "Києво-Печерська лавра". Йдеться про приміщення Нижньої Лаври", — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що цим самим суд відмовив у задоволенні позовних вимог УПЦ МП, яка й надалі хотіла користуватися культовими будівлями та іншим майном, що є державною власністю.

Розірвання договору

Раніше Міністерство культури та інформаційної політики виявило під час перевірки низку порушень договору, укладеного між УПЦ та заповідником, які й стали підставами до його розірвання. 

Так, заповідник розірвав договір про безоплатне користування майном зі Свято-Успенською Києво-Печерською Лаврою (чоловічий монастир) 29 березня 2023 року. Розірвання договору в односторонньому порядку передбачено умовами, вказаними у ньому. 

Нагадаємо, у понеділок, 7 серпня, колишній намісник Києво-Печерської лаври Павло Лебідь вийшов на волю. За нього була внесена застава у розмірі понад 900 тисяч доларів (33 мільйони гривень). До пожертви долучилося близько 1000 осіб-вірян УПЦ МП.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 09.08.2023 16:53