Фото: ДСНС

Скидають газові гранати з дронів: Україна повідомила в ОБСЄ про хімічні атаки Росії

Україна задокументувала 626 випадків застосування російськими військовими боєприпасів, які споряджені отруйними хімічними речовинами.

Про це повідомила заступниця постійного представника України при міжнародних організаціях у Відні Наталія Костенко під час чергового засідання Форуму безпекового співробітництва ОБСЄ, передає "Укрінформ".

"Намагаючись придушити опір українських військових, російські війська широко застосовують заборонену зброю. Порушуючи Конвенцію про заборону хімічної зброї, російські війська застосовують газові гранати та саморобні вибухові пристрої, споряджені речовинами подразливої дії, що скидаються з безпілотників", — сказала вона.

Посадовиця додала, що війська країни-агресорки також здійснюють артилерійські обстріли із застосуванням хімічно небезпечних речовин, що є ще одним грубим порушенням правил ведення війни з боку російських військ.

"Сили оборони України вже задокументували 626 випадків застосування росіянами боєприпасів, що містять отруйні хімічні речовини, з яких 81 — лише у грудні. Частота такого застосування зростає, щодня фіксується до 10 випадків", — резюмувала дипломатка.

Що відомо про хімічну зброю

Хімічна зброя — вид зброї масового ураження, дія якої заснована на токсичних властивостях хімічних речовин. Визначальними складовими хімічної зброї, є так звані бойові отруйні речовини, носії хімікатів (найчастіше — хімічні снаряди), а також відповідні прилади й пристрої керування, які використовуються для доправлення хімічної зброї до цілі.

Різновидом хімічних боєприпасів є бінарні пристрої, які споряджаються двома нетоксичними або малотоксичними речовинами — напівпродуктами для отримання цільової отруйної речовини. У боєприпасі ці речовини відокремлені одна від одної і змішуються для отримання токсичного агента вже під час доправлення боєприпасу до цілі.

Нагадаємо, за даними військових, найчастіше армія РФ використовує гранати, такі як К-51, РГР, які скидає з безпілотників. Проте, застосовуються і саморобні вибухові пристрої, споряджені речовинами подразнювальної дії, а також здійснюються артилерійські обстріли снарядами із вмістом хімічно небезпечних речовин.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 01.02.2024 10:20