Фото: molbuk.ua

Скільки банків не пережили агресію РФ: дані Фонду гарантування вкладів

В управління Фонду гарантування вкладів було передано чотири українські банки. Ще декілька фінансових установ було ліквідовано після вторгнення РФ у лютому 2022 року.

Про це повідомляє finance.ua.

Рішення про ліквідацію двох банків — АТ "МР Банк" та ПАТ "Промінвестбанк" — НБУ прийняв уже на другий день повномасштабного вторгнення. Це банки, які мали російські фінансові вливання і були дочірніми структурами російських державних банків в Україні.

Ще два банки — АТ "Банк Січ" та АТ "Мегабанк" — були передані в управління Фонду на підставі рішення про їх неплатоспроможність.

На кінець 2022 року в управлінні Фонду перебувало 52 банки. Упродовж року Фонд гарантування вкладів виплатив вкладникам банків, що ліквідуються, понад 5,8 млрд грн гарантованого відшкодування. З них майже 30% — 1,6 млрд грн — було отримано вкладниками дистанційно. 

Станом на зараз можливість отримати гарантовані виплати від Фонду дистанційно надають чотири банки-агенти — АТ КБ "ПриватБанк", АБ "Укргазбанк", АТ "ПУМБ", АБ "Південний".

Джерело зазначає, що банківська система та система гарантування вкладів попри все повною мірою виконували свої зобов’язання перед вкладниками, сприяло збереженню довіри до банків. У результаті, залишок коштів на рахунках фізичних осіб (у т. ч. фізичних осіб-підприємців) упродовж року зростав і станом на кінець року склав понад 1 трлн грн.

Нагадаємо, Вищий антикорупційний суд конфіскував українські активи російського мільярдера. Йдеться про екс-главу інвестиційного підрозділу державної компанії "Ростех" Михайла Шелкова.

Також повідомлялось, що на криптовалютному ринку відбувся черговий крах. Понад 100 тисяч криптовалютної компанії Genesis клієнтів можуть втратити від 1 до 10 млрд доларів.

Економіка, 26.01.2023 19:43