Фото: Gazeta.ua

Скільки церков Московського патріархату перейшли до ПЦУ від початку війни: відповідь Епіфанія

Від початку повномасштабного вторгнення РФ до Православної церкви України перейшло понад тисячу парафій Української православної церкви Московського патріархату. Скільки ж церков перейшли до ПЦУ впродовж попередніх кількох років.

Про це повідомив митрополит Епіфаній в інтерв'ю Gazeta.ua. За його словами, загальна кількість парафій, які пішли з УПЦ МП, нині становить понад дві тисячі. 

"Цей процес триває, і постійно надходять новини, що в тому чи іншому регіоні чергова громада вирішила приєднатися до Православної церкви України. Нерідко я сам зустрічаюся з представниками таких громад і священниками, які підтримали свою паству", — каже митрополит.

На його думку, об'єднання ПЦУ з Російською православною церквою в Україні, яку очолює Онуфрій, неможливе. Насамперед це пов'язано із різними цінностями та пріоритетами. 

"Немає сенсу говорити про ймовірне об'єднання з тими, хто цьому відверто противиться, бо має абсолютно відмінні цінності та пріоритети. У нас не тоталітарна Росія, де може бути реалізоване все, що заманеться вождю, незалежно від думки чи позиції тих, кого це безпосередньо стосується. Ми закликаємо, але нікого не примушуємо й не робитимемо цього в майбутньому", — запевнив Епіфаній. 

Він вважає, що у лавах ПЦУ не місце колаборантам, які ненавидять усе українське, й людям, які після побачених жахіть під час війни не переоцінили власне перебування в УПЦ МП:

"Тим паче коли вже є своя, справді українська й автокефальна Православна церква. Церква канонічна й визнана з боку Вселенського патріархату й інших Церков. Водночас ми відкриті для тих, хто щиро й віддано хоче служити Богу та своєму українському народу, а не лише маскується й не шукає, як фарисеї, різноманітних безглуздих виправдань власному небажанню поривати зв'язок із "русским миром".

Нагадаємо, 27 квітня в Житомирі заборонили Українську православну церкву Московського патріархату на території області. 

У Чернівцях Українську православну церкву Московського патріархату позбавили права користування 22 земельними ділянками у громаді. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 02.05.2023 11:44