Фото: kpi.kharkov.ua

Cкільки часу діти з прифронтових територій провели в укриттях: шокуючі цифри

Дитячий фонд Організації об'єднаних націй ЮНІСЕФ заявив, що від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну діти, які живуть на прифронтових територіях були змушені провести в укриттях від трьох до п'яти тисяч годин або чотири-сім місяців.

Відповідна інформація оприлюднена на сайті фонду.

За даними ЮНІСЕФ, від самого початку повномасштабної війни в лютому 2022 року у країні не припиняються обстріли, внаслідок чого було оголошено повітряну тривогу близько 3500 разів у Запорізькій та Харківській областях і майже 6200 разів у Донецькій області.

"Війна в Україні зруйнувала малечі дитинство. Вона завдала шкоди психічному здоров'ю дітей та їхній здатності до навчання. Діти пережили два роки жорстокості та ізоляції; вони розлучені з сімʼями, переживають втрату близьких та вимушений переїзд, мають проблеми з доступом до освіти та послуг охорони здоровʼя. Вони потребують припинення цих жахіть", — зазначила виконавча директорка ЮНІСЕФ Кетрін Рассел.

Наголошується, що через постійний російський терор з психологічними наслідками війни стикнулося багато дітей в Україні. Зокрема, опитування показують, що половина дітей віком 13–15 років має проблеми зі сном, а кожен пʼятий потерпає від навʼязливих думок та спогадів, які є типовими симптомами посттравматичного стресового розладу.

"Батьки з різних куточків України повідомляють про зростання рівня тривожності, надмірний страх, фобії та смуток у дітей, а також зниження цікавості до навчання, чутливість до гучних звуків та проблеми зі сном. Водночас самі батьки визнають, що їм важко надавати підтримку дітям, хоча в ці скрутні часи малеча потребує якнайбільше батьківської підтримки", — йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, раніше Міжнародна організація з міграції заявляла, що після російського повномасштабного вторгнення понад 14 мільйонів українців були змушені залишити свої домівки та виїхати за кордон або переїхати до інших населених пунктів у межах України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 25.02.2024 02:26