Фото: Getty Images \ Global Images Ukraine

В Офісі генпрокурора розповіли, коли Росія почала готуватися до вторгнення в Україну

Росія почала готуватися до повномасштабного вторгнення в Україну ще з 2006 року. Вже у 2014, коли війська країни-агресорки окупували Крим та деякі території Донецької та Луганської областей, Росія почала реалізовувати в Україні доктрину прихованої війни.

Про це розповів заступник начальника управління процесуального керівництва та підтримання публічного обвинувачення Департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту, Офісу генерального прокурора Андрій Лещенко під час дискусійної панелі "Схід" у рамках медіамарафону "10 років російської агресії в Україні", передає "Укрінформ".

"Ми всі побачили, що події, які відбувалися у 2014 році (в Криму, у південно-східній частині України, в Харківській, Запорізькій, Донецькій, Луганській, Херсонській, Миколаївській областях) були зрежисовані саме "акторами з РФ". В Росії на той час була розроблена і на території України апробовувалась нова доктрина ведення війни, коли війна не ведеться відкрито, а ведеться приховано, максимально відтерміновується гаряча фаза вторгнення. Це так звана доктрина Герасимова. У 2016 році була здійснена друга презентація цієї доктрини, уже більш модернізована… Однак треба розуміти, що такі сценарії не відбуваються раптово. Вони потребують підготовки, планування і реалізації. На даний час ми провели дослідження і можемо сказати, що ще з 2006 року Росія готувалася до вторгнення в Україну", — сказав Лещенко.

Посадовець пояснив, що вся суть гібридної доктрини полягає у тому, що війна ведеться приховано і без офіційного проголошення. Зокрема, ворогом використовується так званий протестний потенціал місцевого населення та робиться усе можливе для того, щоб створити вогнища політичної нестабільності на території країни-супротивника, а потім їх використовувати у власних цілях. 

Водночас, за словами Лещенка, іншою складовою такої війни є — пропагандистський вплив на населення. Він зауважив, що російська пропаганда почала впливати на громадян України ще у 2013 році. Тоді росіяни проводили ототожнення українців з націоналістами та фашистами.

Третьою складовою прихованої війни є приховане використання військ своєї країни. Зокрема, такі дії держави-агресорки були зафіксовані у Криму і на сході України.

"Росія переслідувала одну мету — залишитись великою державою і утримати Україну в зоні свого впливу. Членство України в ЄС і НАТО – це геополітичний програш Росії на світовій арені. Тому було реалізовано цей гібридний сценарій війни", — сказав він.

Лещенко наголосив, що "зараз ми розуміємо, що 10 років, які минули, — це 10 років нашого активного протистояння і боротьби з російською агресією".

До того ж він розповів, що у період з 2015 по 2019 роки прокуратура отримала свідчення понад двох тисяч осіб, які перебували у місцях несвободи на окупованих територіях, про злочини РФ. 

"І чим більше ми розслідували, тим більше доказів причетності РФ до цих злочинів на території України ми отримували. Звісно, ці докази досить важко збирати, бо ми не маємо доступу до окупованих територій, не маємо можливості провести слідчі дії на цій території. Але матеріалу зібрано і так досить багато", — пояснив представник Офісу генпрокурора.

Нагадаємо, 20 лютого президент Володимир Зеленський звернувся до учасників слухання Гельсінської комісії Сполучених Штатів Америки та закликав притягнути країну-агресорку Росію до відповідальності за воєнні злочини, які вона вчинила в Україні. На думку українського гаранта, жодна війна не може бути по-справжньому завершена без притягнення до відповідальності тих, хто розпалив цю війну.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 20.02.2024 22:44